Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο στο Μουσείο Βορρέ

Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο στο Μουσείο Βορρέ

Μια έκθεση -αφιέρωμα στα 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας του κλασσικού της Αφαίρεσης.

Μπορεί το ιστορικό κέντρο να ήταν πάντα ο κορμός των εικαστικών εκδηλώσεων, αλλά σήμερα το βάρος μετατοπίζεται στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα στο Μουσείο Βορρέ της Παιανίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού, παρουσιάζονται στο Μουσείο, δεκάδες έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, που αποτυπώνουν την μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, σε μια έκθεση με τίτλο «Γιάννης Σπυρόπουλος – Ένας νέος αιώνας για τον κλασσικό της Αφαίρεσης» τα εγκαίνια της οποίας γίνονται σήμερα.

Η έκθεση συνιστά μια σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της μοναδικής πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου, ιχνηλατώντας 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, ενός χειρώνακτα, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου.

Ο ίδιος έλεγε: «Άπλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει!

Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30η Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασσικού της αφαίρεσης.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο με το έργο όλων των καλλιτεχνών που έχουν τιμηθεί με το Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου τα τελευταία 25 χρόνια.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν οι: Ίων Βορρές, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Βορρέ, Γιώργος Σορτίκος, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, Όλγα Δανιηλοπούλου, κριτικός Τέχνης, διευθύντρια του Μουσείου Σπυρόπουλου, και Μάνος Στεφανίδης, επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε ακόμα:

H ατζέντα της εβδομάδας

Οι καλύτερες φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας

Το ακριβότερο βιολί στο κόσμο αξίζει περισσότερα από 45 εκατ. δολάρια