Με αυστηρά κριτήρια θα ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες

Με αυστηρά κριτήρια θα ελέγχουν τις ελληνικές τράπεζες

Τέσσερις ελληνικές τράπεζες στις 128 της Ευρωζώνης που θα ελεγχθούν από την ΕΚΤ.

Τα αυστηρότερα νέα μέτρα, που έχει αναγγείλει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), θα χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, που θα διεξάγει το επόμενο έτος. Μεταξύ των 128 τραπεζών που θα ελεγχθούν το 2014 από την ΕΚΤ περιλαμβάνονται οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες: Η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τον ορισμό της EBA, σύμφωνα με τον οποίο μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια θα θεωρούνται όσα δεν αποπληρώνονται για διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ζητήσει από τις τράπεζες να έχουν συντελεστή κεφαλαίων 8%. Η ΕΚΤ θέλει να είναι αυστηρός ο έλεγχος των τραπεζών, ώστε να μην αντιμετωπίσει εκπλήξεις όταν θα αναλάβει την εποπτεία τους και για να αποφύγει την επανάληψη των λαθών που έγιναν με τις δύο προηγούμενες ασκήσεις αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες απέτυχαν να εντοπίσουν τους κινδύνους που οδήγησαν στην ιρλανδική και την ισπανική τραπεζική κρίση. Εάν εντοπισθούν κεφαλαιακά ελλείμματα, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να τα καλύψουν, πρώτα και κυρίως με ιδιωτικούς πόρους, ανέφερε η ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι πρέπει να είναι διαθέσιμη και «δημόσια ασφαλιστική δικλείδα».

Eurostat: Στο 169,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Ο εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχέδιο τριών σταδίων για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη. Καθώς η ΕΚΤ ανησυχεί ότι μπορεί να εποπτεύει τις τράπεζες της Ευρωζώνης χωρίς μία κοινή ασφαλιστική δικλείδα, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών (single resolution mechanism, SRM) για τη διάσωση ή το κλείσιμο προβληματικών τραπεζών. Ωστόσο, αυτό το δεύτερο στάδιο της τραπεζικής ένωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι πολιτικοί συζητούν για το ύψος του κόστους που θα έπρεπε να επωμισθούν οι φορολογούμενοι. Τα σχέδια για το τρίτο στάδιο, ένα κοινό πλαίσιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, έχουν καθυστερήσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ