Ντράγκι : «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»

Ντράγκι : «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»

Για χαλάρωση της λιτότητας στην ευρωζώνη κάνει λόγο ο Όλι Ρεν – Στήριξη της Ελλάδας στη σύνοδο του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας προχώρησαν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ, στη σκιά της αντιπαράθεσης με το Ταμείο για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα απέκλεισε ενδεχόμενο ελληνικού default, απαντώντας σε σχτική ερώτηση : «η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τόσο στο κομμάτι των δημοσιονομικών, όσο και σε αυτό των δομικών μεταρρυθμίσεων, και έτσι αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες προβλέψεις που έχουν γίνει είναι ‘δικαιολογημένες’. Το ΔΝΤ θα είναι στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2016, το ευρωπαϊκό σχέδιο θα πρέπει να πρόγραμμα θα πρέπει να συζητηθεί σύντομα. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι το σενάριο πτώχευσης μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Διαβάστε: «Πόλεμος» δηλώσεων ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Από την πλευρά του, ο Ολι Ρεν στάθηκε στο γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουν γίνει βήματα προόδου και πλέον οι χώρες της γηραιάς ηπείρου είναι σε θέση να περιορίσουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο λιτότητα) «στο μισό» απ’ ότι προηγουμένως. Επίσης τάχθηκε ανοιχτά κατά του «κουρέματος» των ομολόγων του επίσημου τομέα (ΕΚΤ, ευρωζώνη): «Είχαμε ήδη δύο γύρους εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Προσωπικά δεν νομίζω πως τα κουρέματα είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να στοχεύουμε, ούτε ότι είναι κάτι λογικό. Αντιθέτως, το οπλοστάσιο θα σχετίζεται με την παράταση των λήξεων των δανείων και με μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων».

Λαγκάρντ: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα, «ναι» σε μείωση χρέους

Ο Κλαόυς Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως «το ΔΝΤ έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα με ορίζοντα δεκαετίας» και σχολίασε πως «η Ευρωζώνη έχει δανείσει την Ελλάδα για 30 έτη».

Οι δανειστές της χώρας μας αναμένεται να αποφασίσουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά τον Απρίλιο και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους έως τα μέσα του επόμενου έτους στο Eurogroup .