Αυτά είναι τα συμπτώματα που συνδέονται ειδικά με το ινδικό στέλεχος Δέλτα

Αυτά είναι τα συμπτώματα που συνδέονται ειδικά με το ινδικό στέλεχος Δέλτα
epa09135791 A Northwell Health lab technician uses an Abbott ID NOW COVID-19 rapid tester before an event with New York Governor Andrew Cuomo at a pop-up vaccination site at the Belmont Park Redevelopment Project in Elmont, New York, USA, 14 April 2021. EPA/MARY ALTAFFER / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα συχνότερα συμπτώματα «δεν είναι πια αυτά που ήταν» στη Βρετανία.

Τα συχνότερα συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς με Covid-19 στη Βρετανία έχουν αλλάξει σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας, διαπιστώνουν βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δείχνει να συνδέεται με πονόλαιμο και καταρροή.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τη διαδικτυακή μελέτη Zoe, η οποία παρακολουθεί τα συμπτώματα περισσότερων από 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που συμμετέχουν εθελοντικά σε όλο τον κόσμο.

«Από τις αρχές Μαΐου παρακολουθούμε τα συχνότερα συμπτώματα μεταξύ των χρηστών του app- και δεν είναι πια αυτά που ήταν» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο επιδημιολόγος Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής του King’s College στο Λονδίνο και επικεφαλής της μελέτης Zoe.

Με το μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα να έχει γίνει πια το κυρίαρχο στη Βρετανία, ο Σπέκτορ υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση η Covid-19 «είναι μια επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων και των νέων».

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα κύρια συμπτώματα της Covid-19 είναι ο βήχας, ο πυρετός και η ανοσμία ή αγευσία. Όμως τα δεδομένα της μελέτης Zoe δείχνουν ότι τα συμπτώματα αυτά είναι σήμερα λιγότερο συχνά, τουλάχιστον στη Βρετανία.

Ο πυρετός παραμένει σύνηθες σύμπτωμα όμως η ανοσμία δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη δεκάδα των συμπτωμάτων, είπε ο Σπέκτορ.

«Το συγκεκριμένο στέλεχος δείχνει να συμπεριφέρεται ελαφρώς διαφορετικά» είπε ο καθηγητής. «Ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι έχει κάποιο εποχικό κρυολόγημα και συνεχίζει να βγαίνει σε πάρτι με κίνδυνο να μεταδώσει τον ιό σε πέντε-έξι άλλους» εκτίμησε.