Αυτές οι μεγαλουπόλεις θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε… φυτώρια μιας επόμενης πανδημίας

Αυτές οι μεγαλουπόλεις θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε… φυτώρια μιας επόμενης πανδημίας
epa08840509 Indian medical personnel collect swab samples for a coronavirus COVID-19 Rapid Antigen detection tests from passengers coming from other states of India to Mumbai, at Bandra Terminus in Mumbai, India, 25 November 2020. According to reports, India became the second worst-hit country by the spread of novel coronavirus which causes COVID-19 disease. EPA/DIVYAKANT SOLANKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια ομάδα διεθνών ερευνητών, υπό την ηγεσία επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, χαρτογράφησαν τις πόλεις που προσφέρουν τις συνθήκες εκείνες που θα μπορούσαν να επωάσουν ιούς.

της Katherine Dunn

Βομβάη, Τζακάρτα, Μανίλα.

Αυτές οι μητροπολιτικές μεγαλουπόλεις έχουν ένα κοινό – και άκρως επικίνδυνο – χαρακτηριστικό: μπορεί να λειτουργήσουν ως …φυτώρια για μια επόμενη πανδημία.

Μια ομάδα διεθνών ερευνητών, υπό την ηγεσία επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, χαρτογράφησαν τις πόλεις που προσφέρουν τις συνθήκες εκείνες που θα μπορούσαν να επωάσουν ιούς. Οι ιοί αυτοί θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους, και στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τον κίνδυνο βάσει συγκεκριμένων παραγόντων. Ο βασικότερος είναι η ύπαρξη πλούσιας βιοποικιλότητας και εξημερωμένων ζώων εντός της αστικής ζωής, γεγονός από το οποίο προκύπτει αυξημένη αλληλεπίδραση ατόμων, ζώων και άγριας ζωής. Τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν από φαινόμενα όπως η αποψίλωση των δασών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αυξάνεται η πιθανότητα ένας ιός να πάει από ένα είδος πουλιού ή θηλαστικού στον άνθρωπο. Πολύ πριν την έλευση του COVID-19, ιολόγοι και άλλοι επιστήμονες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο σύγχρονος κόσμος δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για μια τέτοια επιδημία.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η παγκόσμια συνδεσιμότητα των μεγαλουπόλεων, μέσω π.χ. διεθνών αεροδρομίων και πτήσεων, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Τέλος, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον παράγοντα των ανεπαρκών υποδομών δημόσιας υγείας, τον οποίο και μέτρησαν βασιζόμενοι στο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας. Αυτή η ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας αυξάνει τον κίνδυνο ένας ιός να μην εντοπιστεί εγκαίρως.

Συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 20% των πιο διασυνδεδεμένων πόλεων του κόσμου κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν μια πανδημία. Από αυτές, ένα 14%-20% έχουν κακές υποδομές υγείας, με την πλειοψηφία των πόλεων αυτών να εντοπίζονται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, και την Υπο-Σαχάρια Αφρική.

Μεταξύ των πόλεων με τον μεγαλύτερο κίνδυνο συμπεριλαμβάνονται και η Βομβάη, το Δελχί, η Τζακάρτα, η Σιγκαπούρη, και η Κουνμίνγκ στην Κίνα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ρίσκου, ο Michael Walsh, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, επισημαίνει ότι θα απαιτηθεί μια ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση των συστημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την παρακολούθηση στα αεροδρόμια, και την προστασία της άγριας ζωής.