Αυτές είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος

Αυτές είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος

Οι χρηματαγορές της Ευρώπης κατέρρευσαν την Δευτέρα στον απόηχο των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Περιορισμένος θα είναι ο αντίκτυπος ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με ανάλυση του CNN Money. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κίνδυνος σήμερα είναι ευρύτερα μοιρασμένος σε σχέση με το 2010-την τελευταία φορά κατά την οποία η Ελλάδα έφτασε τόσο κοντά στην χρεοκοπία.

«Οι ξένες τράπεζες δάνεισαν μόλις κάτι παραπάνω από 46 εκατομμύρια δολάρια στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2014. Το αντίστοιχο ποσό το 2010 ανερχόταν στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Καμία μεμονωμένη τράπεζα δεν κατέχει σημαντικό κομμάτι του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε καμία τράπεζα να μην πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Οι γερμανικές, οι αμερικανικές και οι βρετανικές τράπεζες είναι οι πιο εκτεθειμένες. Ειδικότερα, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν χρέος 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και οι αμερικανικές με τις βρετανικές κατέχουν από περίπου 12 δισεκατομμύρια».

«Αν και οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές αποφεύγουν την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων αψήφησαν τους κινδύνους και συνέχισαν να ρίχνουν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Αυτοί οι επενδυτές είναι πιθανό να χάσουν σημαντικά ποσά από την Ελλάδα».

Παράλληλα, το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: «Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει λόγω του τεράστιου χρέους της, θα πληγούν οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Έχουν δανείσει στην Ελλάδα 142 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του ταμείου διάσωσης. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν εμπλακεί στο ταμείο, αλλά τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτό –κατά 27%- την έχει η Γερμανία. Άλλα 53 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων παραχωρήθηκαν μέσω διμερών συμφωνιών»