Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες-μυστήριο του κορωνοϊού που έχουν ανακαλύψει οι γιατροί

Αυτές είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες-μυστήριο του κορωνοϊού που έχουν ανακαλύψει οι γιατροί
epa08434633 A room with patients undergoing COVID-19 treatment at the Gilberto Novaes Municipal Campaign Hospital, in the city of Manaus, Amazonas Brazil 20 May 2020. The hospital has two intensive care units, two intermediate care units and 17 wards and is currently at its maximum occupancy. EPA/RAPHAEL ALVES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιατροί, επιστήμονες και ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αινιγματικό φαινόμενο: Συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες και νέα προβλήματα -καρδιακά, μνήμης, πίεσης ακόμη και τριχόπτωσης- εμφανίζονται σε νέους που νόσησαν ήπια.

Σχεδόν 12 μήνες στην παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού, επιστήμονες, γιατροί και ασθενείς αρχίζουν να… ξεκλειδώνουν ένα αινιγματικό φαινόμενο: Για πολλούς πάσχοντες, συμπεριλαμβανομένων και των νεότερων που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται νοσηλεία, η Covid-19 έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Πολλοί αντιμετωπίζουν συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες αφότου αναμενόταν να αναρρώσουν, καθώς και νέα προβλήματα που μπορεί να έχουν επίδραση στη φυσική τους κατάσταση -ακραία κόπωση, προβλήματα μνήμης, καρδιακά προβλήματα, επιπλοκές, κυμαινόμενη πίεση, ζάλη ακόμη και τριχόπτωση.

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, αυτό που εκπλήσσει τους γιατρούς είναι ότι πολλές τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν άτομα, των οποίων η αρχική κατάσταση δεν ήταν κρίσιμη. Το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ξέρουμε, ότι δηλαδή οι ασθενείς με ήπια Covid-19 ανακάμπτουν εντός δύο εβδομάδων.

Οι γιατροί ονομάζουν την κατάσταση «μετά-οξεία Covid» ή «επίμονη Covid» και τα θύματα συνήθως ως «μακροχρόνιοι μεταφορείς» ή «πάσχοντες από μακρά Covid».

Για πολλούς από τους ασθενείς, «η ίδια η νόσος δεν επιβαρύνει τόσο την υγεία τους», ωστόσο, ζητήματα όπως κενά μνήμης και καρδιακά προβλήματα επιμένουν γενικά για μήνες, σημειώνει η Trisha Greenhalgh, καθηγήτρια στο College of Oxford και από τις πρώτες που αναφέρθηκε στην «επίμονη Covid» με σημάδια που διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες και επεκτείνονται σε άλλα όργανα του σώματος.

Τον Οκτώβριο, το Nationwide Institutes of Well πρόσθεσε μία περίληψη τέτοιων περιστάσεων στις συμβουλές θεραπείας Covid-19, λέγοντας ότι οι γιατροί είχαν αναφέρει μακροχρόνια σημάδια και αναπηρίες που σχετίζονται με την Covid-19 σε άτομα με ήπια ασθένεια.

«Δεν καταλαβαίνετε πόσο τυχεροί είστε που έχετε την υγεία σας, έως ότου να μην την έχετε», δηλώνει η Elizabeth Moore, μία 43χρονη δικηγόρος, μητέρα τριών παιδιών, στο Valparaiso. Πριν την Covid-19 ήταν σκιέρ και γυμναζόταν πολλές φορές την εβδομάδα. Από τότε που αρρώστησε τον Μάρτιο, έχει να αντιμετωπίσει γαστρεντερολογικά θέματα και προβλήματα μνήμης.

Και άλλες εξάρσεις ιών, συμπεριλαμβανομένων των SARS, MERS, Έμπολα, Η1Ν1 και την ισπανική γρίπη, έχουν συσχετιστεί με μακροχρόνια συμπτώματα, όπως κόπωση, προβλήματα ύπνου και πόνο σε αρθρώσεις και μυς, μετά την ασθένεια. Αυτό που διαφοροποιεί την Covid-19 είναι η εκτεταμένη φύση των επιπτώσεών της. Ενώ ξεκινά από τους πνεύμονες, επηρεάζει συνήθως πολλά διαφορετικά σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, αλλά και του πεπτικού και νευρολογικού συστήματος.

Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό των ασθενών της Covid-19 που έχουν σημάδια για πολύ καιρό διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς έδειξε ότι περίπου το 10% των ηλικιών 18-49 ετών είχαν συμπτώματα 4 εβδομάδες αφότου είχαν αρρωστήσει, ενώ 4,5% όλων των ηλικιών είχαν για περισσότερες από 8 εβδομάδες και ένα 3% είχαν για περισσότερες από 12 εβδομάδες.