Οι φοροελαφρύνσεις του νέου προϋπολογισμού: Τι περιμένουμε να δούμε την επόμενη χρονιά

Οι φοροελαφρύνσεις του νέου προϋπολογισμού: Τι περιμένουμε να δούμε την επόμενη χρονιά
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και ο ΥπΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας (Δ) την πέμπτη και τελευταία μέρα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με την ψηφοφορία ι η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2020 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Νέες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και ευνοϊκά μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και οδηγούν στη μείωση της ανεργίας περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός 2020, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 8% (σ.σ. μετά τη μείωση κατά 22% του συγκεκριμένου φόρου στα ακίνητα, τον περασμένο Αύγουστο) και μείωση –για πρώτη φορά- εντός του 2020 της εισφοράς αλληλεγγύης. Με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη ολοκληρώνεται η 5νθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2020 και ακολουθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του υποστήριξε ότι «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ», προσθέτοντας ότι «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα». Όπως είπε, «αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού». Και πρόσθεσε: «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

«Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις» ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις και τόνισε πως δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του.

«Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί, διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά και ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους» διευκρίνισε.