Αυθεντικό το βίντεο της εκτέλεσης του Ιάπωνα δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος

Αυθεντικό το βίντεο της εκτέλεσης του Ιάπωνα δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος

Σοκαρισμένη η Ιαπωνία από τη δολοφονία δεύτερου Ιάπωνα αιχμαλώτου από τους τζιχαντιστές που διατείνονται πως τώρα «αρχίζει ο εφιάλτης» για τη χώρα.

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δημοσιοποίησαν αργά χθες βράδη ένα ακόμη αιματηρό βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται η εκτέλεση του Ιάπωνα αιχμαλώτου Κέντζι Γκότο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE, ένα βίντεο το οποίο μεταφορτώθηκε στο YouTube από το αλ Φουρκάν, την υπηρεσία των τζιχαντιστών του ΙΚ που διανέμει τις ανακοινώσεις τους, δείχνει έναν μαυροντυμένο άνδρα που φοράει κουκούλα να στέκεται πάνω από τον Γκότο κρατώντας ένα μαχαίρι στον λαιμό του. Το επόμενο πλάνο απεικονίζει μια σορό με ένα κομμένο κεφάλι τοποθετημένο πάνω της.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο μασκοφόρος δηλώνει: «Λόγω της απερίσκεπτης απόφασής σου να συμμετάσχεις σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί, αυτό το μαχαίρι δεν θα σφάξει μόνο τον Κέντζι, αλλά θα συνεχίσει, θα φέρει τη σφαγή όπου κι αν βρίσκονται οι άνθρωποί σου. Αρχίζει ο εφιάλτης για την Ιαπωνία».

Σύμφωνα με Ιάπωνες ειδικούς το βίντεο που δημοσιοποίησε η τζιχαντιστική οργάνωση φέρεται να είναι γνήσιο. Το τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Τόκιο ενημέρωσε για τις εξελίξεις υπουργούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, λέγοντας ότι το βίντεο «έχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι διακατέχεται από οργή και τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει στην «τρομοκρατία», μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο καταγράφεται η εκτέλεση και του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου που κρατούσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). «Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια ποταπή, φρικτή, για την οποία είμαι πολύ οργισμένος», είπε ο Άμπε στους δημοσιογράφους, εμφανώς ταραγμένος, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας», την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

«Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τους τρομοκράτες αυτούς», είπε ο Άμπε. «Η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να προσαχθούν εκείνοι που ευθύνονται για το έγκλημα αυτό ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η κυβέρνηση του Άμπε προσπαθούσε εντατικά τις τελευταίες ημέρες να επιτύχει την απελευθέρωση του Γκότο, ενός βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή που είχε απαχθεί από τζιχαντιστές στα τέλη του Οκτωβρίου, όταν είχε πάει στη Συρία στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να απελευθερωθεί ένας άλλος Ιάπωνας όμηρος, ο Χαρούνα Γιουκάουα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε την «αποτρόπαια δολοφονία» του Ιάπωνα δημοσιογράφου και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου καταστρέψουν την εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ειδεχθή δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο από την τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα αναφερόμενος στο βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση στο οποίο φαίνεται το αποκεφαλισμένο σώμα του Γκότο. «Στεκούμενες δίπλα σε ένα τεράστιο συνασπισμό συμμάχων και εταίρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση για την αποδυνάμωση και τελικά την εκμηδένιση του ΙΚ» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
«Η αποτρόπαια δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Kenji Goto από τους εκτελεστές του Ισλαμικού κράτους, αποτελεί άλλο ένα ειδεχθές έγκλημα της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης ενάντια σε αθώους πολίτες. Η Ελλάδα ήταν και είναι σταθερά ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου.

«Η απάνθρωπη αυτή ενέργεια δεν πρόκειται να κάμψει τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για την καταπολέμηση της βάρβαρης και αδιέξοδης τρομοκρατικής δράσης του ISIS. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και το λαό της Ιαπωνίας. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στη Συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού κράτους, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.