Αυτή είναι η πραγματική βιολογική σας ηλικία – 6 τρόποι να την μειώσετε

Αυτή είναι η πραγματική βιολογική σας ηλικία – 6 τρόποι να την μειώσετε
Photo: Getty Images
Η αντιστροφή της βιολογικής σας ηλικίας θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Της L’Oreal Thompson Payton

Το να αισθάνεστε νεότεροι από την ηλικία σας μπορεί να μην είναι κάτι που απλώς έχετε στο μυαλό σας. Μια σειρά από έρευνες, που συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, υποστηρίζουν ότι η βιολογική σας ηλικία μπορεί πράγματι να είναι μικρότερη (ή μεγαλύτερη) από την ηλικία που αναγράφεται στο δίπλωμα οδήγησής σας. Επιπλέον εντοπίζουν απλές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιστρέψετε τη βιολογική σας ηλικία (κατά ένα μικρό ποσοστό) και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας.

«Με απλά λόγια, η βιολογική ηλικία είναι ο ρυθμός με τον οποίο γερνάτε σωματικά, ενώ η χρονολογική σας ηλικία είναι απλώς ο αριθμός των χρόνων που έχετε γιορτάσει στα τελευταία σας γενέθλια», λέει η Dr. Kara Fitzgerald, γιατρός και διευθύντρια κλινικής στο FxMed και συγγραφέας του βιβλίου Younger You. «Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη χρονολογική σας ηλικία, αυτή θα αυξάνεται πάντα κατά ένα κάθε χρόνο».

Υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία με τη βιολογική σας ηλικία -κάτι που είναι τόσο καλό όσο και κακό. Ενώ μπορεί να έχετε τη δύναμη να το αντιστρέψετε και να αφαιρέσετε μερικά χρόνια από τη βιολογική σας ηλικία, μπορείτε επίσης να επιταχύνετε τα πράγματα και να καταλήξετε να αισθάνεστε μεγαλύτεροι από τη χρονολογική σας ηλικία λόγω κακής υγείας.

«Αν σκεφτείτε την υπέρταση και τον διαβήτη και άλλα τέτοια πράγματα, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες γερνούν γρηγορότερα από τη χρονολογική τους ηλικία», λέει η Fitzgerald. «Αυτές οι ασθένειες ωθούν τη γήρανση προς τα εμπρός. Αλλά και το ταξίδι της γήρανσης μάς κάνει ευάλωτους στο να πάθουμε αυτές τις ασθένειες – είναι κάτι σαν την κότα και το αυγό. Στο τέλος της ημέρας εμεί, όμως, είμαστε που καθόμαστε στη θέση του οδηγού και υπαγορεύουμε το πόσο καλά θα ζήσουμε, επιλέγοντας το πώς θα ζήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να προσδιορίσετε τη βιολογική σας ηλικία

Για να αλλάξετε τη βιολογική σας ηλικία, πρέπει πρώτα να καταλάβετε ποια είναι αυτή. Αν και τα διαδικτυακά κουίζ και οι αριθμομηχανές μπορούν να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε τη βιολογική σας ηλικία, ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια ακριβή εκτίμηση είναι η μελέτη των επιγενετικών σας δεδομένων -ή πώς οι συμπεριφορές και το περιβάλλον σας επηρεάζουν τα γονίδιά σας- χρησιμοποιώντας DNA που συλλέγεται από το σάλιο, το αίμα ή άλλους ιστούς.

Το πρώτο αξιόπιστο επιγενετικό ρολόι αναπτύχθηκε το 2013 από τον Steve Horvath, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Τα ευρήματά του κατέδειξαν ότι πολλαπλοί τύποι ιστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας ενός ατόμου.

Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά διάφορα τεστ για το σπίτι, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 75 έως 500 δολάρια. Από όλα τα τεστ, μόνο το myDNAge βασίζεται στο επιγενετικό ρολόι ηλικίας του Horvath.

Τα αποτελέσματα από τις κατ’ οίκον εξετάσεις, τα οποία είναι διαθέσιμα μετά από δύο έως έξι εβδομάδες, περιλαμβάνουν συνήθως πληροφορίες σχετικά με τη μεταβολική σας υγεία, τη γενετική και άλλους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Επειδή τα τεστ δεν αξιολογούνται ανεξάρτητα, η ακρίβεια μπορεί να διαφέρει μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών ομάδων – ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Τι επηρεάζει τη βιολογική σας ηλικία

Μόλις μάθετε τη βιολογική σας ηλικία, μπορείτε να αρχίσετε να κατανοείτε τους παράγοντες κινδύνου στη ζωή σας που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε μεγαλύτεροι. Όλο και περισσότερο, όμως, η επιστήμη διαπιστώνει ότι υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνετε τη διαδικασία.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν διάφορους βαθμούς επιτυχίας με την αντίστροφη γήρανση: Η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους το 2019 έδειξε αντιστροφή της βιολογικής ηλικίας έως και τρία χρόνια, ενώ μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκους Αφροαμερικανούς με ανεπάρκεια βιταμίνης D διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αντιστρέψουν τη βιολογική τους ηλικία κατά 1,85 χρόνια σε 16 εβδομάδες με μια αγωγή συμπληρωμάτων.

«Τα γονίδιά μας, σε γενικές γραμμές, δεν είναι το πεπρωμένο μας», λέει η Fitzgerald. «Ακόμη και αν οι γονείς ή οι παππούδες σας είχαν ορισμένες παθήσεις, αυτό δεν χρειάζεται να είναι η μοίρα σας. Υπάρχουν κάποιες πραγματικά ισχυρές γενετικές καταστάσεις, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό είναι η εξαίρεση».

Αντίθετα, η Fitzgerald επιμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού που επηρεάζει τα γονίδιά μας είναι ο τρόπος ζωής μας – τα πάντα, από το τι τρώμε μέχρι το πόσο κοιμόμαστε κάθε βράδυ.

«Αυτό είναι το πώς ζούμε, πώς αναπνέουμε, πώς τρώμε, σε τι είδους στρες είμαστε εκτεθειμένοι και πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το στρες, η συμμετοχή μας στα κοινά, οι σχέσεις μας, η ικανότητά μας να νιώθουμε αγάπη, να κινούμε το σώμα μας … είναι όλοι αυτοί οι τρόποι με τους οποίους έχουμε εξελιχθεί ως άνθρωποι», λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να αντιστρέψετε τη βιολογική σας ηλικία

Σε μια κλινική δοκιμή διάρκειας οκτώ εβδομάδων, η Fitzgerald και η ομάδα της εξέτασαν πώς η παρέμβαση στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιστροφή της βιολογικής ηλικίας. Η θεραπεία, η οποία περιελάμβανε διατροφή, ύπνο, άσκηση, καθοδήγηση χαλάρωσης και συμπληρωματικά προβιοτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, συσχετίστηκε αργότερα με μείωση της ηλικίας κατά 3,23 χρόνια.

Παρακάτω, η Fitzgerald περιγράφει την αγωγή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες:

  • Μια πολύ συγκεκριμένη δίαιτα με πυκνά, πολύχρωμα σταυρανθή λαχανικά (Π.Χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, σέσκουλα), φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και κάποια ζωική πρωτεΐνη, όπως αυγά ή συκώτι, την οποία περιγράφει ως «πολυβιταμινούχο μέταλλο σε μια μήτρα τροφίμων», καθώς και τρόφιμα με συγκεκριμένες ενώσεις πολυφαινολών, όπως κύμινο, κουρκουμά, πράσινο τσάι και μανιτάρια.
  • Επαρκής ενυδάτωση
  • Άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα πέντε ημέρες την εβδομάδα με αντιληπτή άσκηση 60-80% της μέγιστης δυνατότητάς σας
  • Τακτικός διαλογισμός
  • Τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα
  • Δύο συμπληρώματα: επιπλέον πολυφαινόλες, στην προκειμένη περίπτωση, μια σκόνη χόρτων, και ένα απλό προβιοτικό

«Κάθε κομμάτι της παρέμβασής μας σχεδιάστηκε με βάση το τι επηρεάζει ευνοϊκά τη μεθυλίωση του DNA [πώς οι μεθυλικές ομάδες επηρεάζουν τα μόρια στο σώμα] και την επιγενετική», σημειώνει η Fitzgerald. «Όλο το πρόγραμμα χτίστηκε βήμα-βήμα για να ‘καλοπιάσει’ την έκφραση των γονιδίων, να απενεργοποιήσει τα κακά γονίδια και να ενεργοποιήσει τα καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να εφαρμόζετε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να επηρεάσετε τη βιολογική σας ηλικία είναι στα 30 σας, καθώς οι αλλαγές στο ταξίδι της γήρανσης πραγματικά «ξεκινούν» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40, λέει η ίδια.

«Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε με τις πληροφορίες για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση, υποψιάζομαι ότι τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε», καταλήγει η Fitzgerald.

«Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις χρόνιες ασθένειες, ακόμη και για τις οξείες, όπως ο COVID ή η γρίπη. Αν συγκεντρώσουμε τους πόρους μας στρεφόμενοι προς την επιβράδυνση ή και την αντιστροφή της βιολογικής γήρανσης, οι δυνατότητες για την ανθρωπότητα θα είναι εξαιρετικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com