Πώς το να ξυπνάτε στις 5 το πρωί βελτιώνει τη ζωή σας: Δυο ειδικοί εξηγούν και δίνουν χρήσιμα tips

Πώς το να ξυπνάτε στις 5 το πρωί βελτιώνει τη ζωή σας: Δυο ειδικοί εξηγούν και δίνουν χρήσιμα tips
Photo: pixabay.com
Η πίεση του να γίνουμε πρωινοί άνθρωποι είναι αρκετά έντονη. Όμως το πολύ πρωϊνό ξύπνημα έχει και τα καλά του.

Της Alexa Mikhail

Άδραξε τη μέρα, μας είπαν. Για μερικούς, αυτό σημαίνει να σηκώνονται από τα χαράματα ή, πιο συγκεκριμένα, στις 5 π.μ. για να ξεκινήσουν την ημέρα. Το πρωινό ξύπνημα έχει γίνει ακόμη και τάση στο TikTok με την ονομασία «πέντε με εννέα, πριν το εννέα με πέντε» όπου βίντεο απεικονίζουν ένα πρωινό μοτίβο αυτοεπιβεβαιώσεων, σωματικών ασκήσεων και ίσως ακόμη και έναν προγραμματισμό της εργάσιμης ημέρας. Αυτό μπορεί να κάνει τον υπόλοιπο κόσμο να αισθάνεται τεμπέλης.

«Η πίεση να είσαι πρωινός άνθρωπος είναι αρκετά έντονη», λέει η Samantha Snowden, δασκάλα ενσυνειδητότητας στο Headspace, τη δημοφιλή εφαρμογή διαλογισμού.

Θα κάνει λοιπόν το ξύπνημα στις 5 π.μ. τη διαφορά στην ημέρα σας; Ορισμένοι ειδικοί λένε ναι.

Για αρχή, το να σηκώνεστε νωρίτερα μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση, λέει η Snowden, επειδή μπορεί να το αισθανθείτε σαν επίτευγμα. Και δεν είναι μικρό πράγμα να μην αισθάνεστε συνεχώς ότι βιάζεστε, κάτι που το μόνο που κάνει είναι να ανεβάζει τα επίπεδα άγχους και να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία.

«Είναι σαν να αισθάνεσαι πάντα σαν να μένεις πίσω σε έναν αγώνα που δεν μπορείς να κερδίσεις, κάτι που δεν είναι χρήσιμο για τα κίνητρα ή τη θετικότητα», λέει η Dr. Nikole Benders-Hadi, ψυχίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιατρική διευθύντρια συμπεριφορικής υγείας στην Included Health, για το τυπικό πρωινό της εργάσιμης ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιβράδυνση βοηθά το νευρικό μας σύστημα να χαλαρώσει από την ένταση και συμβάλλει στη ρύθμιση των σκέψεων μας, λέει η Snowden. Και αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επιπλέον πρωινές ώρες για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας με τρόπο που να σας ηρεμεί, αυτό μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας. Αν σκέφτεστε να σηκωθείτε πριν από την ανατολή του ηλίου, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να έχετε κατά νου τα εξής:

Μην θυσιάζετε τον ύπνο

Η επιλογή να μετακινήσετε το ξυπνητήρι προς τα πίσω δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του ύπνου. Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα για τη ψυχική υγεία, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, και να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

«Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό είδος εργασίας με διαφορετικά είδη απαιτήσεων και η έλλειψη ύπνου μπορεί να παρουσιάσει πολλές προκλήσεις για εμάς, όσον αφορά τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ικανότητά μας να εστιάζουμε», λέει η Snowden. «Αυτές είναι κρίσιμες ικανότητες που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε τη μέρα, να είμαστε παραγωγικοί και να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, και να είμαστε παρόντες για τους αγαπημένους μας».

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων δεν κοιμούνται το συνιστώμενο ελάχιστο όριο των επτά ωρών ύπνου τη νύχτα. Το να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο σημαίνει να έχετε καλή υγιεινή ύπνου, όπως το να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, να περιορίζετε τις οθόνες πριν από τον ύπνο, να μην καταναλώνετε αλκοόλ ή καφεΐνη τα βράδια και να έχετε μια ρουτίνα ξεκούρασης.

«Αν το να σηκώνεστε στις 5 π.μ. κάθε πρωί δημιουργεί εμπόδιο στο να έχετε αρκετό και ξεκούραστο ύπνο, μην το κάνετε», λέει η Benders-Hadi.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορείτε να «επιβραδύνετε» το πρωινό σας χωρίς να σηκωθείτε πολύ νωρίς

 Το πρωινό ξύπνημα βοηθά να μειωθεί αυτό το δυσάρεστο αίσθημα της βιασύνης. Αλλά η Benders-Hadi λέει ότι υπάρχουν εναλλακτικά, πιο σταδιακά βήματα που μπορούν να ενσταλάξουν αυτή την αίσθηση βραδύτητας χωρίς να θυσιάσετε τον ύπνο.

Ένας τρόπος είναι η μείωση των επιλογών, ή ο περιορισμός του αριθμού των πραγμάτων που πρέπει να αποφασίσετε το πρωί μιας πολυάσχολης ημέρας, όταν τα επίπεδα άγχους σας τείνουν να κορυφώνονται.

«Σκεφτείτε να αναδιοργανώσετε την πρωινή σας ρουτίνα, ώστε να έχετε λιγότερα να κάνετε, για παράδειγμα. Απλώστε τα ρούχα που σκοπεύετε να φορέσετε από το προηγούμενο βράδυ», λέει η Benders-Hadi. «Προετοιμάστε το πρωινό και το μεσημεριανό σας γεύμα από πριν και κάντε το ίδιο για τα μέλη της οικογένειας που μπορεί να φροντίζετε».

Η Snowden λέει ότι μπορείτε να αφιερώσετε 10 επιπλέον λεπτά επιβραδύνοντας (ακόμη και περπατώντας λίγο πιο αργά μέχρι το ντους το πρωί), και προτείνει να μην ελέγξετε αμέσως τα email και να στείλετε στον εαυτό σας ένα καλοσυνάτο μήνυμα. Μερικά παραδείγματα: «Εύχομαι η μέρα μου να είναι γεμάτη ευκολία, να δω σήμερα μεγάλες δυνατότητες, να μπω στην πρώτη μου συνάντηση με αισιόδοξη στάση», λέει.

«Ελέγξτε τις αισθήσεις του σώματός σας, τη διάθεσή σας το πρωί, και παρατηρήστε την με αμεροληψία, με διαφάνεια», λέει. «Αυτό δίνει τον τόνο, αυτό καθορίζει τον ρυθμό, την ταχύτητα και το τέμπο του πρωινού σας».

Γνωρίστε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας

 Η Benders-Hadi συνιστά σε όλους μας να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το αν λίγες ώρες παραπάνω το πρωί θα βελτιώσουν την ευημερία μας. Για όσους εργάζονται καλύτερα χωρίς περισπασμούς, σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον ή χρειάζονται μια μεγαλύτερη ρουτίνα αυτοφροντίδας για να αισθάνονται παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρωινό ξύπνημα μπορεί να βοηθήσει.

«Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας αν η αλλαγή στη ρουτίνα θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας ή αν απλώς θα γεμίζετε περισσότερο την ημέρα σας» τονίζει. «Όσον αφορά τη δουλειά, για παράδειγμα, έχετε έναν καθορισμένο όγκο εργασίας που πρέπει να ολοκληρώσετε κάθε μέρα, όπου ξεκινώντας νωρίτερα μπορείτε να τελειώσετε νωρίτερα, ή το να σηκώνεστε νωρίτερα απλώς θα προσθέσει περισσότερα στο πρόγραμμά σας;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην περιμένετε να προσαρμοστείτε αμέσως

Ειδικά για τους ξενύχτηδες, η επιλογή να σηκωθείτε νωρίτερα δεν θα σας φανεί άνετη αμέσως. Ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος, ή το φυσικό ρολόι του σώματος, χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα ρουτίνα, επισημαίνει η Snowden.  Αντ’ αυτού, συγχαρείτε τον εαυτό σας που θέλει να ασχοληθεί με κάτι που σας δίνει κίνητρο και κάντε υπομονή.

Λειτουργήστε με πρόθεση

Τις ημέρες που το να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας φαίνεται εντελώς αδύνατο, είναι σημαντικό να επιστρέψετε στην πρόθεσή σας να σηκωθείτε, είτε πρόκειται για να βελτιώσετε την καθημερινή σας παραγωγικότητα είτε για να απολαύσετε επιπλέον χρόνο για διάβασμα ή γυμναστική. Η συζήτηση με άλλα άτομα που ξυπνάνε νωρίς μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι τα κινητοποιεί. Το να θέλετε να ακολουθήσετε μια τάση, ειδικά τις δύσκολες μέρες, δεν αρκεί.

«Θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να συνδεθείτε ξανά με το κίνητρό σας», καταλήγει η Snowden. «Τι σας οδηγεί σε αυτό; Και ποια φαντάζεστε να είναι τα οφέλη που πραγματικά θα απολαύσετε και θα αποκομίσετε προσωπικά απ’ αυτό;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com