Αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο ερώτημα «Τι θα κάνατε με περισσότερο χρόνο;»

Αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο ερώτημα «Τι θα κάνατε με περισσότερο χρόνο;»

Η διεθνής μελέτη του The Workforce Institute δείχνει πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων των εργαζομένων στο ζήτημα αυτό.

της Erin Corbett 

Οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να έχουν μια εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών ώστε να μπορούν να περνάνε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους και να φροντίζουν την υγεία τους, σύμφωνα με έρευνα του The Workforce Institute της Kronos που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, με τίτλο «Τι θα κάνατε με περισσότερο χρόνο;», το ινστιτούτο ζήτησε από εργαζόμενους σε οκτώ χώρες να πουν πώς εξισορροπούν την εργασία και την προσωπική τους ζωή.

Από τους ερωτηθέντες (από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες), 72% δήλωσαν ότι θα εργάζονταν τέσσερις ή λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα, αν η αμοιβή παρέμενε η ίδια.

Πολλές χώρες δοκιμάζουν μικρότερης διάρκειας εργάσιμες εβδομάδες. Η εταιρεία Perpetual Guardian με έδρα τη Νέα Ζηλανδία υλοποίησε πέρυσι την εβδομάδα των 32 ωρών και η πόλη του Ρέικιαβικ – η πρωτεύουσα της Ισλανδίας – μείωσε την εργάσιμη εβδομάδα κάποιων δημοτικών υπαλλήλων έως και κατά πέντε ώρες, σύμφωνα με τη Huffington Post. Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας εφαρμόστηκε επίσης σε ορισμένα σχολεία στο Κολοράντο, τη Μοντάνα και την Οκλαχόμα, ανέφερε το Quartz.

Τι θα έκαναν οι άνθρωποι εάν είχαν λιγότερη δουλειά; Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα περνούσαν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους, ταξιδεύοντας και εστιάζοντας στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Οι ερωτηθέντες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν τον «περισσότερο ύπνο» ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sleep πέρυσι κατέδειξε την ύπαρξη μιας τάσης στέρησης ύπνου μεταξύ των Αμερικανών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται μεταξύ μαύρων Αμερικάνων, ενώ ακολουθούν οι Ισπανόφωνοι, σύμφωνα με τη μελέτη. «Ο κακός ύπνος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα», ανέφερε η Jennifer Ailshire, μία εκ των συντακτών της μελέτης, στο USC News. «Το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα δούμε χειροτέρευση του επιπέδου υγείας».

Παρά την επιθυμία τους να περάσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο βλέποντας συγγενείς και φίλους, και φροντίζοντας την υγεία τους, το 62% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν από το The Workforce Institute δήλωσαν ότι ο χώρος εργασίας τους προσφέρει αρκετή ευελιξία για μια υγιή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής. Οι ερωτηθέντες προσέθεσαν ότι αν είχαν περισσότερο χρόνο εργασίας, θα τον ξόδευαν αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες για να προωθήσουν την καριέρα τους.

Η δεξαμενή σκέψης The Workforce Institute είναι μέρος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Kronos Inc.