Αυτή είναι η φορολογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αυτή είναι η φορολογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων κατά τη διάρκεια της 82ης Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τι υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ για φοροελαφρύνσεις και κίνητρα σε επιχειρήσεις και πολίτες. 

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο τοπίο της φορολογίας των πολιτών και των επιχειρήσεων εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη των φοροελαφύνσεων που αγγίζει όλο το φάσμα των φόρων συμπεριλαμβανομένων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ οι παρεμβάσεις αυτές στη φορολογία θα εφαρμοστούν σε συνεννόηση με τους δανειστές και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι προϋπόθεση αποτελεί και  η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει:
– Καθιέρωση αρχικού συντελεστή στην κλίμακα εισοδήματος 9% για εισόδημα έως 10.000 από 22% που ισχυει σήμερα. Μια τέτοια παρέμβαση θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο εκείνους που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα δηλαδή χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Μείωση φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 29% που είναι σήμερα σε 20%. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις να δουν αύξηση των καθαρών κερδών τους.

– Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων κατά 10% οπότε από 15% που είναι σήμερα, να κλειδώσει στο 5%.

Αθροιστικά, με αυτούς τους τρόπους ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων από 39,65% που είναι σήμερα θα υποχωρήσει στο 24%.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία. Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι από 3,3 δισ που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι, το συνολικό ποσό είσπραξης θα μειωθεί στα 2,2 δισ ευρώ.

– Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με καθιέρωση δυο συντελεστών. Ο κοινός συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 22% και ο μειωμένος από το 13% στο 11%. Την ίδια ώρα, προβλέπεται κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%

-Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

-Αύξηση αποσβέσεων επιχειρήσεων

-Μεταφορά ζημιών για μια δεκαετία

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών