Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας
French President Francois Hollande waits for a guest at the Elysee Palace in Paris, France, July 7, 2015. REUTERS/Pascal Rossignol - RTX1JDTH

Ανασχηματισμός με το βλέμμα στις εκλογές του 2017 από τους Ολάντ και Βαλς – Τα νέα πρόσωπα.

Μεγαλύτερη και με διευρυμένη εκλογική βάση είναι η νέα γαλλική κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, η σύνθεση της οποίας έγινε γνωστή το απόγευμα.

Η νέα κυβέρνηση έχει 18 υπουργεία, έναντι 15 της προηγούμενης και 20 υφυπουργεία, έναντι 16.

Η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, η είσοδος στην κυβέρνηση τριών οικολόγων και ιδιαίτερα της Εμανουέλ Κος, επικεφαλής του κινήματος Ευρώπη – Οικολογία – Πράσινοι (Europe-écologie les Verts), αλλά και η αποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού Φλερ Πελερέν, είναι οι αλλαγές στις οποίες επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ διατήρησε ανέπαφο τον λεγόμενο σκληρό πυρήνα των υπουργών του, μαζί με τους οποίους έχει διαμορφώσει τις κεντρικές πολιτικές του: στις θέσεις τους παρέμειναν ο Εμανουέλ Μακρόν (Οικονομίας), ο Μισέλ Σαπέν (Οικονομικών), η Μαρισόλ Τουρέν (Υγείας), ο Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και ο Ζαν-Ιβ Λε Μπριάν (Άμυνας).

Το άνοιγμα στην εκλογική βάση επιβεβαιώνεται και από την υπουργοποίηση του επικεφαλής του κόμματος των «Ριζοσπαστών της Αριστεράς» Ζαν-Μισέλ Μπελέ, στο υπουργείο Χωροταξίας και Τοπικών Κοινοτήτων. Με το άνοιγμα στη βάση και τη διατήρηση του σκληρού πυρήνα, φαίνεται πως ο Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2017, στέλνοντας το μήνυμα στους νεοαφιχθέντες, ότι η γραμμή είναι μια και η πλεύση παραμένει η ίδια.

Η ανακοίνωση της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση του Λοράν Φαμπιούς, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Επανειλημμένα, ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία του για το εν λόγω υπουργείο, η δε επιστροφή του θεωρείται σινιάλο του Φρανσουά Ολάντ προς τους δυσαρεστημένους της αριστερής πτέρυγας της πλειοψηφίας του.
Παράλληλα ο Ερό, γνωστός για τις στενές του σχέσεις με την Γερμανία, μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο για τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Αντίθετα, η είσοδος στην κυβέρνηση της επικεφαλής των οικολόγων Εμανουέλ Κος με το υπουργείο Στέγασης, χαρακτηρίστηκε αληθινή έκπληξη. Επανειλημμένα, αλλά και με χθεσινή του ανακοίνωση, το κόμμα της είχε απορρίψει κάθε συμμετοχή εάν δεν προϋπήρχε πολιτική συμφωνία. Κατά δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και πληροφορίες, η ίδια προχώρησε σε μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο, χωρίς να έχει το πράσινο φως από το κόμμα. Με ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά το διορισμό της η Κος τόνισε: «Με τιμά η εμπιστοσύνη του προέδρου, είμαι ευτυχής να συνεχίσω στην κυβέρνηση τη δέσμευσή μου για μια οικολογία μέσα από τη δράση». Με επιστολή της στα μέλη του κόμματος ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Ορισμένοι αναρωτιόνται κατά πόσο με την ενέργειά της έβαλε «ταφόπλακα» στο κόμμα Ευρώπη – Οικολόγοι – Πράσινοι.

Άλλοι, περιμένουν να δουν πως θα συμβιβαστούν ο Ερό, ο οποίος επιδιώκει να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο στην εκλογική του περιφέρεια στην Νάντη (Notre Dame de Landes), και οι Οικολόγοι, οι οποίοι έχουν οργανώσει την τελευταία διετία μεγάλες διαδηλώσεις και προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, υποστηριζόμενοι από τους αγρότες της περιοχής.

Έγινε μια προσπάθεια για ισότητα στην κυβέρνηση – 19 γυναίκες, 19 άνδρες – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ισοδυναμία, αφού όλα τα σημαντικά υπουργεία είναι στα χέρια των ανδρών, και μόνο η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που παρέμεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρέμεινε σε έναν σημαντικό υπουργικό θώκο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ