Αυτοί είναι οι βασιλιάδες του καφέ στην Ελλάδα

Αυτοί είναι οι βασιλιάδες του καφέ στην Ελλάδα

Τα πεδία ανταγωνισμού πολλά όμως οι ξεκάθαροι νικητές είναι ελάχιστοι.

Είναι μακράν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για τον Έλληνα. Το ρόφημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην χώρα. Εκατοντάδες χιλιάδες δηλώνουν ότι έχουν σχέση εξάρτησης μαζί του. Για χάρη του κάθε πρωί κάποιοι θα αλλάξουν το δρομολόγιο τους και κάποιοι θα περπατήσουν αρκετά τετράγωνα για να βρoυν τον τέλειο. Κύριες και κύριοι, ο καφές. Λογικά μπορεί και να έχετε μία κούπα ή ένα φλιτζάνι του δίπλα σας τώρα, πάμε όμως να δούμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί καλό είναι να καταρρίψουμε κάποιους μύθους. Όχι δεν είμαστε ο λαός που πίνει τους περισσότερους καφέδες στον πλανήτη. Ούτε καν μέσα στην πρώτη δεκάδα δεν είμαστε. Τις πρώτες θέσεις τις καταλαμβάνουν οι Σκανδιναβοί, με πρώτους και καλύτερους τους Φινλανδούς, που όπως και να το κάνουμε όταν τους περισσότερους μήνες του χρόνου το σκοτάδι έχει στηθεί μπάστακας έξω από τα σπίτια και τις δουλειές τους κάτι πρέπει να κάνουν για να τονωθούν. Για να μιλήσουν και οι αριθμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις της GFK, oι Σκανδιναβοί θα καταναλώσουν (μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση) 16,1 κιλά καφέ την ίδια ώρα που ο Έλληνας 5,1 κιλά (ή αλλιώς τρεις καφέδες την ημέρα), ποσότητα που θα τον κατατάξει στην 16η θέση παγκοσμίως.

Επειδή όμως πάντα κάπου πρέπει να υπάρχει και μία ελληνική πρωτιά, οι Έλληνες είμαστε αυτοί που ξοδεύουμε τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο λαό για να πιούμε καφέ έξω. Πρόσφατη έρευνα της Euromonitor έδειξε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα μας φύγουν 448 ευρώ τον χρόνο για να αγοράσουμε καφέ από έναν σαντουιτσάδικο ή να τον απολαύσουμε σε μία καφετέρια. Με άλλα λόγια υπάρχουν άνθρωποι που ένας μισθός τους τον χρόνο φεύγει προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Στον «αστερισμό» του καφέ!

Η μάχη της καφετέριας
Και μίας και πιάσαμε την κατανάλωση καφέ εκτός σπιτιού ας ξεκινήσουμε από εδώ την πορεία εξεύρεσης των ηγετών. Έδω που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για βασιλιά στην ζούγκλα της ελληνικής αγοράς και το Game of Thrones φαντάζει τρίλιζα μπροστά στην κατάκτηση της χρυσής κούπας καφέ του Έλληνα. Είναι βασιλιάς η Vivartia (Εverest, Flocafe, Goody’s);

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο όμιλος, μόνο τα Everest κατείχαν το 2013 μερίδιο 24% στην αγορά επώνυμου καφέ στην Αττική, ενώ στο σύνολο κατάφεραν να αυξήσουν πέρυσι το μερίδιο τους κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες και να φτάσουν στο 14,2% από 10,9% το 2012. Αντίστοιχα η ομογάλκτη Flocafe ανακοίνωσε ότι στην συνολική αγορά του καφέ κατέχει μερίδιο 9,6% σε κατανάλωση κατά αξία έναντι 8,7% το 2012 και 6,9% σε επισκεψιμότητα πελατών έναντι 7,5% το 2012.

Το τελευταίο ήταν και ο λόγος που η διοίκηση του ομίλου που προχωράει στην δημιουργία ενός νέου concept του Flocafe It’s all about coffee που έχει ήδη παρουσιαστεί στους franchisees και στόχο έχει να φέρει ξανά τους πελάτες πίσω στην κορυφαία αλυσίδα καφέ της προηγούμενης δεκαετίας. Αντίστοιχα κινήσεις ετοιμάζει προς αυτή την κατεύθυνση και η Everest.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr