Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο διεθνής Τύπος διαμορφώνει κλίμα κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα.

Το τελευταίο διάστημα οι επαναλαμβανόμενες αναφορές στο ενδεχόμενο Grexit, σε ξένες εφημερίδες και δίκτυα, συνοδεύονται από την ιδιαίτερη επισήμανση πως «η πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι πλέον ταμπού».

«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι μια λεπτή ισορροπημένη πράξη», εκτιμά αμερικανικό δίκτυο, «το ρίσκο για την Ευρώπη θα είναι διαχειρίσιμο», σημειώνει γερμανικό περιοδικό, «τι το κακό έχει το Grexit;», διερωτάται διεθνές επιχειρηματικό έντυπο. Αναλυτές και αρθρογράφοι θυμήθηκαν το βιβλίο «This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly», των οικονομολόγων Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff. Σε αυτό, οι καθηγητές του Χάρβαρντ καταγράφουν τις ιστορικές χρεοκοπίες κρατών και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αναδιαρθρώσεις και οι διαγραφές χρέους υπήρξαν κλειδί σε κάθε οικονομική κρίση.

Μάλιστα με στοιχεία από αυτή την έρευνα, η Bank of America Merrill Lynch σε πρόσφατη αναφορά της, επισημαίνει ότι τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει έξι φορές κι έχει περάσει 90 από τα 192 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της, είτε σε κατάσταση χρεοκοπίας ή σε αναδιάρθρωση χρέους.

Ορισμένοι θεωρούν πως δεν πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τους Έλληνες. Για το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία όμως;

Όσοι υποστηρίζουν την άποψη ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα συμβεί σε εργαστήρια, στο απόλυτο κενό και σε ελεγχόμενο περιβάλλον προφανώς αξιολογούν αυτό το σενάριο ως «το μη χείρον βέλτιστον», επιλέγουν να αγνοούν τα αντανακλαστικά της αγοράς , αλλά κυρίως δεν συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους το ανθρώπινο κόστος: τις επιπτώσεις στον ελληνικό λαό και στην ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σ’ αυτό το παιχνίδι «chicken» της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της αν ένας από τους οδηγούς δεν στρίψει το τιμόνι, έστω και την τελευταία στιγμή, η σύγκρουση θα είναι σφοδρή.

Αν η Ελλάδα σπρωχτεί εκτός ευρώ ή αφεθεί στην τύχη της δεν θα μιλάμε για μια ακόμη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά! Το ρίσκο για το κοινό νόμισμα βραχυπρόθεσμα θα αυξηθεί κατακόρυφα και η απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία θα πάρει σάρκα και οστά.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χάσουν όλοι», είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com.

Διαβάστε ακόμη: 

Αποκαλυπτική έκθεση: Πόσο θα έχαναν οι εταίροι μας σε περίπτωση Grexit