Αυτό είναι το νέο αφεντικό της Formula 1

Αυτό είναι το νέο αφεντικό της Formula 1
epa05449850 British Formula 1 driver Lewis Hamilton from Team Mercedes AMG Petronas leads the pack during the German Formula One Grand Prix at Hockenheimring in Hockenheim, Germany, 31 July 2016. EPA/RONALD WITTEK

Έρχεται από τις ΗΠΑ και στόχο έχει να κάνει περισσότερο διάσημο το σπορ στη χώρα.

Το τιμόνι της Formula 1 βρίσκεται πλέον στα χέρια ενός Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

Ο λόγος για τον John Malone, το αφεντικό της εταιρείας Liberty Media, ο οποίος απέκτησε από την ευρωπαϊκή εταιρεία CVC Capital Partners το θρυλικό τουρνουά ταχύτητας έναντι 4,4 δισ. δολαρίων.

Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα πληρωθούν 746 εκατ. δολάρια μετρητά για την απόκτηση του 18,7% των μετοχών. Εφόσον εγκριθεί από τις αρχές ανταγωνισμού η συμφωνία, τότε η Liberty θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Formula 1.

Μπορεί το συγκεκριμένο πρωτάθλημα να βρίσκει μεγάλες χορηγίες και ανταπόκριση στην Ευρώπη, όμως στις ΗΠΑ δεν θεωρείται τόσο διαδεδομένο. Ακόμη και μετά την επιστροφή του στη χώρα το 2012 με την πίστα του Όστιν, τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη που περιελάμβαναν και μια πίστα στους δρόμους της Νέας Υόρκης –όπως συμβαίνει σε Μονακό και Σιγκαπούρη- δεν έχουν προχωρήσει.

Στην F1 υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για το αν το σπορ είναι τόσο δημοφιλές στους νέους, οι οποίοι φαίνεται πως δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για άλλα αθλήματα. Για αυτό και η Ασία αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα, μετά τα γενναία ανοίγματα που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε Κίνα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Μαλαισία.

Η Liberty τοποθέτησε το πρώην αφεντικό της Century Fox, Chase Carey, στην προεδρία της Formula 1. Πάντως ο κορυφαίος παράγοντας του αθλήματος και γενικός διευθυντής της F1, Bernie Ecclestone, θα παραμείνει στη θέση του.

Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει το κύρος της Liberty στον ανταγωνισμό με άλλες μεγάλες μιντιακές εταιρείες. Σε αυτήν ανήκει η επίσης πολύ ισχυρή Virgin Media, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο αντίπαλον δέος του Sky TV στη Βρετανία και του BT.