Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για συντάξεις – αντίμετρα

Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για συντάξεις – αντίμετρα

Τί κρύβεται πίσω από το νέο μήνυμα του ΔΝΤ, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και η στάση της κυβέρνησης ενόψει Eurogroup.

Την προτίμηση του Ταμείου να εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση των αντιμέτρων επανάλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν να περικοπεί το «πακέτο» με τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, για να προχωρήσει το μέτρο της αναστολής της περικοπής των συντάξεων.

Το ΔΝΤ επιμένει για τις συντάξεις διότι θεωρεί ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες για πολλούς λόγους (διασφάλιση πλεονασμάτων, ισότητα μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων, εξοικονόμηση πόρων για να χρηματοδοτηθούν φοροελαφρύνσεις, μέτρα Ανάπτυξης, στήριξη της εργασίας και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων).

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, η περικοπή των συντάξεων αποτελεί ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό και, όπως υπογράμμισε, είναι «σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί».

Η κυβέρνηση δεν απαντάει στο ΔΝΤ, αλλά εστιάζει στη διαπραγμάτευση με τους Eυρωπαίους στο Eurogroup και αισιοδοξεί ότι στο τέλος θα τους πείσει για το υπερπλεόνασμα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά ούτε καν στο τεχνικό τους σκέλος. Και τούτο καθώς οι θεσμοί περιμένουν επιπλέον στοιχεία Νοεμβρίου για την πορεία των εσόδων. Προς το παρόν “βλέπουν” μικρότερα πλεονάσματα φέτος και το 2019 και έτσι θεωρούν ότι δεν “χωρά” στη συμφωνία ένα μέρος από τις “παροχές”.

Με άλλα λόγια το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην εφαρμοσθούν κάποιες από τις παροχές, αφού η διαφορά στον υπολογισμό του “δημοσιονομικού χώρου”, δηλαδή στην υπέρβαση στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σχετικά μικρή.

Τι επιδιώκει η Ελλάδα και πιο το επικρατέστερο σενάριο

Ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς και πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, παρά στην έκτακτη σύνοδο που θα προηγηθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 από την πρόβλεψη της κυβέρνησης παραμένει σχεδόν αγεφύρωτη, καθώς τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκε μόλις κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι, αν δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και αν υλοποιηθούν όλα τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης (συνολικού δημοσιονομικού κόστους 765 εκατ. ευρώ), το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας έτσι μια «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πρόβλεψη των δανειστών δεν ανέβαζε τον πήχη πάνω από το 3,3% του ΑΕΠ, δείχνοντας τρύπα 540 εκατ. ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο για να καλυφθεί η απόκλιση αυτή είναι να θυσιάσει η κυβέρνηση ορισμένες από τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.  Διαφορετικά, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, έστω και μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες.