Αυτό είναι το πρώτο πρωτότυπο του drone- συνοδού μαχητικών της Boeing

Αυτό είναι το πρώτο πρωτότυπο του drone- συνοδού μαχητικών της Boeing
epa08391546 A file photo dated 14 June 2016 showing a man walking past a logo of US aircraft manufacturing company Boeing at Taoyuan airport, in Taoyuan, Taiwan (reissued 29 April 2020). Reports on 29 April 2020 state Boeing reported an adjusted loss of 1.70 billion USD in the first quarter of 2020, and said it plans to cut the number of its staff by about 10 per cent. EPA/RITCHIE B. TONGO *** Local Caption *** 53278185 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επενδύσει 40 εκατ. δολάρια Αυστραλίας στην ανάπτυξή του, κάτι που προσέλκυσε ενδιαφέρον και από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

H έναρξη της μαζικής παραγωγής του μη επανδρωμένου αεριωθούμενου Loyal Wingman, που προορίζεται να συνοδεύει επανδρωμένα μαχητικά και αναπτύσσεται στην Αυστραλία, πιθανώς θα αρχίσει κατά τα μέσα της δεκαετίας, δήλωσε στέλεχος της Boeing την Τρίτη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πρώτου από τρία πρωτότυπα.

«Εκτιμούμε πως στα μέσα της δεκαετίας, ίσως λίγο νωρίτερα, θα αρχίσει η παραγωγή» είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Σέιν Αρνότ, διευθυντής προγράμματος του Airpower Teaming System της Boeing, σε δημοσιογράφους.

Όπως είπε, μέχρι και 16 drones Loyal Wingman θα συνοδεύουν/ συνεργάζονται με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος για σκοπούς αποστολών, και η πρώτη πτήση αναμένεται κατά τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την υποπτέραρχο Κάθριν Ρόμπερτς της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας (RAAF), ο ρόλος του Loyal Wingman θα περιλαμβάνει μεταφορά όπλων σε πολεμικές επιχειρήσεις και προστασίας αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης όπως το E-7A Wedgetail- αλλά και την κάλυψη επανδρωμένων μαχητικών όπως το F-35A και το F/A-18E/F Super Hornet.

H αυστραλιανή κυβέρνηση έχει επενδύσει 40 εκατ. δολάρια Αυστραλίας στην ανάπτυξή του, κάτι που, κατά τη Ρόμπερτς, προσέλκυσε ενδιαφέρον και από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Loyal Wingman έχει μήκος 11,6 μέτρα και εμβέλεια 3.704 χλμ., ενώ το ρύγχος του μπορεί να αφαιρεθεί προκειμένου να εξοπλιστεί με διαφορετικά είδη φορτίων εξοπλισμού. Πρόκειται για το πρώτο πολεμικό αεροσκάφος που αναπτύσσεται στην Αυστραλία εδώ και πάνω από 50 χρόνια και τη μεγαλύτερη επένδυση της Boeing σε μη επανδρωμένα συστήματα εκτός ΗΠΑ.

Το αεροσκάφος αξιοποιεί προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και αποτελεί τη βάση του Boeing Airpower Teaming System (ATS) που αναπτύσσεται για τη διεθνή αγορά.