Αυτό είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ για το «κούρεμα» χρέους των χωρών

Αυτό είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ για το «κούρεμα» χρέους των χωρών

Η συγκεκριμένη απόφαση παρέχει στις χώρες μεγαλύτερη ευελιξία για την αναδιάρθρωση του χρέους τους – Αποχή της Ελλάδας από τη ψηφοφορία.

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, 6 αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα από την ψηφοφορία απείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία που μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ψήφισαν κατά του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρει το Reuters. «Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δείτε την απάντηση των ελληνικών διπλωματικών κύκλων για την αποχή 

Τι προβλέπει το ψήφισμα για χρέος και δανειστές
Ειδικότερα το ψήφισμα καλεί κράτη οφειλέτες και τους δανειστές τους να συμπεριφέρονται με «καλή πίστη και με πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους». Σύμφωνα με τη διατύπωση του ψηφίσματος «ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να σχεδιάζει τη δική του μακροοικονομική πολιτική, η οποία συμπεριλαμβάνει και θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, και η οποία δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται ή να δυσχεραίνεται από οποιοδήποτε καταχρηστικό μέτρο».

Το ψήφισμα επισημαίνει επίσης ότι κάθε κυρίαρχο κράτος δεν επηρεάζεται από δικαστικές αποφάσεις ξένων κρατών, oι οποίες σχετίζονται με θέματα δημόσιου χρέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι οποιεσδήποτε εξαιρέσεις οφείλουν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εκάστοτε αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να οδηγεί σε σταθεροποίηση της κατάστασης του δημόσιου χρέους, δίχως βέβαια να πλήττει τα δικαιώματα των δανειστών, αλλά παράλληλα ενδυναμώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αντιδράσεις και η περίπτωση της Ελλάδας
«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ – μιλώντας εκ μέρους αυτών που διαφωνούσαν- ισχυρίστηκε ότι η ψήφιση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών θα προκαλούσε «οικονομική ανασφάλεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ανεπτυγμένες χώρες», προσθέτοντας ότι υφίσταται ήδη άλλωστε, μηχανισμός υποστήριξης των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα: το ΔΝΤ .

Τη λογική του συγκεκριμένου ψηφίσματος δεν στηρίζει επίσης η Ε.Ε. για αυτό και οι περισσότερες χώρες δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία. Όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές αξιωματούχοι της Κομισιόν, της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΚΤ, το «κούρεμα» χρέους αντιβαίνει στους κανόνες της Ε.Ε., πόσο μάλλον αν γίνεται μονομερώς.

Όπως είναι γνωστό το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να ανοίξει αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και ο τρόπος που προκρίνεται είναι η επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.

Πρόκειται για μια «έμμεση» αναδιάρθρωση χρέους, που μειώνει το ετήσιο κόστος αποπληρωμής του, ενώ όπως φαίνεται σε αυτό το μοντέλο προσανατολίζεται και το ΔΝΤ, το οποίο έχει «εγκαταλείψει» τελευταία την σκληρή γραμμή για haircut του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα όμως θέτει ως προαπαιτούμενο τη βιωσιμότητά του, για να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Ενότητα κατήγγειλε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να απέχει της ψηφοφορίας, μη στηρίζοντας το ψήφισμα.

Δείτε το ψήφισμα: 

OHE