Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για Χουλιαράκη – Μολυβιάτη

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για Χουλιαράκη – Μολυβιάτη
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Αφορμή η αποχή από την ψηφοφορία για το χρέος στον ΟΗΕ.

Την έντονη διαφωνία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, έχει προκαλέσει η απόφαση για αποχή. Βασικός στόχος των επιθέσεων ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος υπήρξε βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε αλλαγή εθνικής γραμμής από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. «H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης», τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και καταφέρεται κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη αλλά και τον αρμόδιου ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη.

Όπως ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του, «βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισηςτου ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος».

«Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί επτά μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Η «Αυγή» με άρθρο της επιτίθεται επίσης στους Μολυβιάτη, Χουλιαράκη, γράφοντας ότι «ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, όπως αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία».

Η απάντηση διπλωματικών κύκλων στον Ν. Κοτζιά
Διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.). Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.

Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.