Ένα tablet για φυλακισμένους

Ένα tablet για φυλακισμένους

To JP5mini είναι το νέο μοντέλο της JPay που αναμένεται να κατακλύσει τα σωφρονιστικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέχρι πρόσφατα, οι φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν, επισήμως, να επικοινωνούν με τον «έξω κόσμο» μόνο μέσω των σταθερών τηλεφώνων. Έως ότου έφτασε στα χέρια τους κάποιο από τα tablet της JPay, ενός επίσημου προμηθευτή του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος  που ανέλαβε να εισάγει τους κρατούμενους στον 21ο αιώνα.

Το JP5mini είναι το τελευταίο από τα tablet της εταιρείας. Η συσκευή βοηθά τους κρατούμενους να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς και τους φίλους τους μέσω emails,  e-cards και videograms. Αλλά και να διασκεδάσουν με παιχνίδια και μουσική ή να αποκτήσουν γνώσεις με την βοήθεια εκπαιδευτικών εφαρμογών.

Το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας, το JP4 που έκανε την εμφάνισή του το 2010, είχε καταφέρει να μοιραστεί σε περίπου 60.000 κρατούμενους και βρίσκεται ακόμα σε χρήση στις φυλακές 11 διαφορετικών πολιτειών. Προς το παρόν o διάδοχός του, το JP5mini, χρησιμοποιείται από τις φυλακές δύο πολιτειών, στο Αϊντάχο και το Νιου Τζέρσεϊ.

Η τιμή του JP5mini είναι κοντά στα 70 δολάρια και πωλείται εντός των φυλακών. Σε σχέση με τον προκάτοχό του έχει ισχυρότερα γραφικά, μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και ταχύτητα και τετραπλάσια χωρητικότητα στα 32 gigabyte.

Για να επικοινωνήσει κάποιος με τους κρατούμενους μέσω του JP5mini θα πρέπει να εγγραφεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα της JPay ή να εγκαταστήσει την εφαρμογή της για κινητές συσκευές. Η αποστολή βίντεο και emails κοστίζει 40 σεντς.

Φυσικά τα μηνύματα περνούν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των αρχών. Η JPay επιτρέπει στις διοικήσεις κάθε σωφρονιστικού ιδρύματος να δημιουργήσουν τις δικές τους λίστες με ύποπτες λέξεις, οι οποίες καθορίζονται από το «οικοσύστημα» κάθε φυλακής. Επιπλέον, για τις περιπτώσεις κρατουμένων που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή ο έλεγχος των μηνυμάτων δεν είναι αυτόματος, αλλά γίνεται από τις αρχές.

Οι κρατούμενοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πάντα κινούνται μέσω της πλατφόρμας της JPay. Η περαιτέρω πρόσβαση  στο Internet είναι απαγορευμένη. Το tablet χρησιμοποιεί μια ειδική έκδοση του Android που απαγορεύει την εγκατάσταση οποιουδήποτε άλλου λειτουργικού συστήματος που θα επέτρεπε στους κρατούμενους να αποκτήσουν επιπλέον δυνατότητες από τις επιτρεπόμενες. Πάντως, το JP5mini έχει τη δυνατότητα για ασύρματη σύνδεση αν κάποιο ίδρυμα αποφασίσει να το επιτρέψει.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το 75% των κρατουμένων στις 11 πολιτείες όπου επετράπη η διάθεση του JP4 επέλεξε να αγοράσει το tablet της εταιρείας. Και όπως αναμένει, το ίδιο θα συμβεί και με το ανανεωμένο της μοντέλο.