Αυτός είναι ο άνθρωπος που «ξεγύμνωσε» το Χόλιγουντ

Αυτός είναι ο άνθρωπος που «ξεγύμνωσε» το Χόλιγουντ

Διαβάστε την ιστορία του χάκερ που έκανε την Apple να τρέχει και... να μην φτάνει. 

Πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των γυμνών φωτογραφιών ξένων διασημοτήτων οι δημοσιογράφοι, οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων αλλά και χρήστες του Ίντερνετ ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

Η είδηση «έσκασε» σαν βόμβα λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου iPhone 6, του smartwatch και του καινούργιου operating system για τα Mac και έδειξε την «αδυναμία» του iCloud, κάνοντας τους χρήστες να αναρωτιούνται για το πόσο ασφαλής είναι η ιδιωτική ζωή ενός κατόχου iPhone.

Όσο οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο συνέχιζαν να πληθαίνουν , φούντωναν οι «θεωρίες συνομωσίας» για το ποιος μπορεί να «τρύπωσε» στις ζωές των ανθρώπων. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για απολυμένο υπάλληλο της εταιρείας, ούτε το μη ασφαλές σύστημα Wi – Fi στα Emmy Awards ευθύνεται για το σκάνδαλο. Ο υπαίτιος δεν είναι ένας απλός χάκερ, αλλά ένας συλλέκτης ο οποίος σταδιακά προσέθετε στον «φάκελο» του τις φωτογραφίες που ανέβαζαν οι διάσημοι επί μήνες.

Και το όνομα αυτού… OriginalGuy.

Ας πάρουμε την ιστορία από την  αρχή

Το 2006 η πλατφόρμα AnonIB κατάφερε να γίνει ο «κυρίαρχος πάροχος» πορνογραφικού υλικού, αφού απομάκρυνε όλους τους χρήστες από το μέχρι πρότινος βασικό σάιτ, το 4chan. Το 4chan έχασε την «αίγλη» του τον Αύγουστο του 2006 μετά την επίθεση DDoS που δέχτηκε, οπότε και οι χρήστες αναζήτησαν μια νέα πλατφόρμα. Και την βρήκαν. Η ιστοσελίδα AnonIB έγινε γρήγορα περιζήτητη για ερωτικό και παιδόφιλο υλικό, με το FBI να ψάχνει διαρκώς τους παρόχους. Η ιστοσελίδα «επέστρεψε» αυτή τη χρονιά «ανανεωμένη» και έχοντας εκπαιδεύσει έναν ολόκληρο «στρατό» που μπορεί να σπάει κωδικούς iCloud, ώστε να μπορεί να συλλέγει γυμνές φωτογραφίες.

Η «αφρόκρεμα» αυτή των χάκερ χρησιμοποιούσε το AnonIB ως τόπο συνάντησης και ανταλλαγής πληροφοριών για τα νέα εργαλεία υποκλοπών. Εξειδικευμένα προγράμματα που «έσπαγαν» ακόμα και τους πιο δύσκολους κωδικούς και «μάντευαν» τις ερωτήσεις ασφαλείας στο iForgot, τους είχαν πλέον δώσει πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς iCloud.

 

Από εκεί αποθήκευαν όλες τις φωτογραφίες που ήθελαν.

 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων ο OriginalGuy έχει ταυτοποιηθεί ως η πηγή διαρροής πορνογραφικού υλικού καθώς και γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων και στα δύο σάιτς (AnonIB και 4chan).

Ο ίδιος μάλιστα έβγαλε μια ανακοίνωση στο AnonIB λίγο μετά την διαρροή των φωτογραφιών εξηγώντας στους άλλους χρήστες πώς ο ίδιος είχε δημιουργήσει μια συλλογή από φωτογραφίες τόσο εκρηκτική που εκτόξευσε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας στα ύψη.

Πόσο άξιζε, όμως, η συλλογή αυτή; Τόσο πολύ που να δημοσιευτεί ένα κυριακάτικο απόγευμα – παραμονή αργίας;

Φήμες θέλουν μέρος του υλικού να είχε ήδη πουληθεί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής υλικού μεταξύ άλλων συλλεκτών γυμνών φωτογραφιών. Το Deadspin έγραψε, μάλιστα, πως αρκετές φωτογραφίες είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί πριν το μεγάλο «μπαμ».

Στην «κοινότητα» τους μάλιστα δεν κυριάρχησε ο ενθουσιασμός, αλλά περισσότερο τρόμος αφού οι φωτογραφίες είχαν ανταλλάξει χέρια.

Ο OriginalGuy ήξερε ότι η διαρροή της συλλογής του θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους hackers iCloud των φόρουμ. Είτε μιλάμε, λοιπόν, για κίνηση απελπισίας είτε για κίνηση εν βρασμώ ψυχής μόλις συνειδητοποίησε πως του έλειπε μεγάλο υλικό, ένα απλό απόγευμα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το υπόλοιπο υλικό.

«Στάση» πρώτη: Η ιστοσελίδα AnonIB. Ο OriginalGuy άρχισε να ανεβάζει το υλικό του προτρέποντας τους χρήστες να πληρώσουν bitcoins για να δουν και τη συνέχεια.

Ο ίδιος δεν κατάφερε να βγάλει τόσα χρήματα όσα περίμενε, ξοδεύοντας χρόνο ώστε να βρει τρόπο να ξεμπλοκάρει το IP του και άλλα προβλήματα που προέκυψαν. Κάπου εκεί οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν και στο δεύτερο σάιτ 4chan, χωρίς να ξέρουμε αν προέρχονταν από τον OriginalGuy ή άλλο χρήστη. Ένα είναι σίγουρο: Πως η ζήτηση ήταν τετραπλάσια.

Κάπως έτσι, ένας άνθρωπος έξυπνος ή μη κατάφερε να αναστατώσει μια ολόκληρη εταιρεία που τρέχει να «βουλώσει» τις τρύπες και φυσικά εκατομμύρια χρήστες που νόμιζαν πως σβήνοντας φωτογραφίες από τα κινητό «εξαφανίζονται» από παντού.

Τα σχόλια δικά σας…

Διαβάστε ακόμα:

Το σκάνδαλο γυμνών φωτογραφιών «χτυπά» τη μετοχή της Apple

Η Apple «επαναπροσδιορίζει» τα μέτρα ασφαλείας της

Μήπως το smartphone σου θέλει να σε σκοτώσει;