Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλεις λεφτά στη Wall Street

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλεις λεφτά στη Wall Street
Photo:

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη οι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν τις μηχανές.

Χρησιμοποιήστε το ένστικτό σας. Οι traders που εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους βγάζουν περισσότερα χρήματα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στο επάγγελμά τους. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα μιας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Τα ευρήματα αντικρούουν την Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών, βάσει της οποίας είναι αδύνατον να νικήσεις την αγορά χρησιμοποιώντας τις ανθρώπινες δεξιότητες επειδή οι τιμές αντανακλούν πλήρως όλη τη διαθέσιμη πληροφόρηση.

«Αντιθέτως, βρήκαμε ότι η ψυχολογική κατάσταση των traders έχει μεγάλη επίδραση στην επιτυχία και την επιβίωσή τους» λέει ο Τζον Κόουτς, μέλος της συγγραφικής ομάδας της έκθεσης και πρώην ερευνητής Νευροεπιστήμης και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να ανταγωνιστούν τις μηχανές», σημειώνει.

Το 2012, διεξήχθη μια μελέτη 18 ανδρών traders «υψηλής συχνότητας» στο City του Λονδίνου, οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν χρηματοοικονομικά προϊόντα. Στόχος της ήταν η μέτρηση των σημάτων που παράγονται εντός του σώματος, όπως πείνα, πόνος, και σφυγμός – ή αλλιώς, αυτό που λέμε απλά ένστικτο.

Οι traders εφάρμοσαν δύο καθιερωμένες μεθόδους εντοπισμού των χτύπων της καρδιάς, μέσω των οποίων μετριέται το πόσο καλά μπορεί ένας άνθρωπος να νοιώσει την καρδιά του να χτυπά. Τα δεδομένα συγκρίθηκαν με εκείνα μιας ομάδας ελέγχου 48 ανδρών που δεν είχαν καμία σχέση με το επάγγελμα αλλά είχαν την ίδια ηλικία και συμμετείχαν στα ίδια τεστ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι traders είχαν υψηλότερα σκορ ως προς την ικανότητά τους να εντοπίζουν τους χτύπους της καρδιάς σε σχέση με τους μη traders, και μάλιστα όσο μεγαλύτερο ήταν το σκορ τους τόσο καλύτερες ήταν και οι επιδόσεις τους και τόσο μακροβιότερη η παρουσία τους στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Επιπλέον, όσο πιο γυμνασμένος είναι ο trader, τόσο καλύτερη είναι η ικανότητα εντοπισμού των παλμών του.

«Τα ακαδημαϊκά οικονομικά και χρηματοοικονομικά είναι τόσο εστιασμένα στη συνειδητή λογική σκέψη που χάνουν εντελώς την πραγματική δράση, η οποία λαμβάνει χώρα εντός του διαλόγου μεταξύ του μυαλού και του σώματος» επισημαίνει ο Κόουτς, ο οποίος είναι και συγγραφέας του ‘The Hour Between Dog and Wolf’, ενός βιβλίου που μελετά την επίδραση της βιολογίας και της νευροχημείας στο trading.

«Ύστερα από χρόνια εστίασης στα πλεονεκτήματα των αλγόριθμων στο trading, τα χρηματοοικονομικά εξετάζουν πλέον πώς να κάνουν τους ανθρώπους-traders καλύτερους» καταλήγει.