Αυτός είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Σόιμπλε στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Αυτός είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Σόιμπλε στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
epa06493160 Olaf Scholz, first mayor of Hamburg and vice chairman of the Social Democratic Party (SPD), arrives for coalition talks at the headquarters of the Christian Democratic Union (CDU), the Konrad-Adenauer-Haus, in Berlin, Germany, 03 February 2018. The leaders of CDU, CSU and SPD meet for coalition talks to form a new German government. EPA/OMER MESSINGER

Ο δημοφιλής δήμαρχος Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, ανήκει στο SPD - Δυσαρέσκεια εκφράζει για τη συμφωνία η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών.

«Μια νέα εκκίνηση για την Ευρώπη. Μια νέα δυναμική για τη Γερμανία. Μια νέα συνοχή για την χώρα μας», είναι ο τίτλος της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που επετεύχθη σήμερα, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και στην οποία υπάρχει εκτενής αναφορά στην ανάγκη για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και με τη δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά Μέσα, το SPD φέρεται να πετυχαίνει μία σημαντική νίκη στις διαπραγματεύσεις καθώς αναλαμβάνει το πολυπόθητο υπουργείο Οικονομικών. Διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να είναι ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος της πόλης του Αμβούργου.

Ο 59 ετών Σολτς θεωρείται ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς όμως να έχει εκδηλώσει μέχρι τώρα πρόθεση να εγκαταλείψει τον δήμο του Αμβούργου. Ο Όλαφ Σολτς επανεξελέγη αντιπρόεδρος του SPD τον περασμένο Δεκέμβριο και θεωρείται πιθανός υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές.

Στο μεταξύ η εφημερίδα Tagesspiegel μεταδίδει ότι ο Όλαφ Σολτς θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά θα γίνει και Αντικαγκελάριος, στοιχείο που πιθανότατα ενισχύει τις πληροφορίες που θέλουν τον Μάρτιν Σουλτς να εγκαταλείπει την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τι δήλωνε για την Ελλάδα
Σε συνάντηση που είχε με τον τότε έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Κυριάκο Γεροντόπουλο, ο δήμαρχος του Αμβούργου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υφίσταται».

Τασσόμενος υπέρ της γερμανικής στήριξης στη χώρα μας, ο Σολτς είχε υπογραμμίσει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο ίδιος συνήθιζε να επαναλαμβάνει πως η Γερμανία οφείλει να στηρίζει την Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 και ερωτώμενος από την Die Welt εάν ένα πιθανό Grexit θα αποτελούσε την χειρότερη λύση για την Ελλάδα, δήλωνε: «Σίγουρα ναι. Η υποτίμηση του νομίσματος δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, γιατί δεν είναι αρκετά προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Για να το πούμε απλά, το πλεονέκτημα του ευρώ για την Ελλάδα είναι ότι κάποιος που έχει ένα εστιατόριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη παράγει ένα παγκοσμίως σταθερό νόμισμα. Με το ευρώ μπορεί να αγοράσει αγαθά από όλο τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει, ώστε άλλες και οι άλλες χώρες να τη βοηθούν. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

Αποχωρεί ο υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ
Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, επισημαίνοντας ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα ανάληψης άλλου υπουργείου. «Μια υπουργική θητεία είναι πάντα μια θητεία ορισμένου χρόνου. Τώρα ήρθε η ώρα να εγκαταλείψω την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών, με διευρυμένες αρμοδιότητες, θα αναλάβουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), με τον αρχηγό τους και απερχόμενο Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Δυσαρεστημένη η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών
Την δυσαρέσκειά της για την προγραμματική συμφωνία της νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασε η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο ενισχύει την ανακατανομή και όχι την διασφάλιση του μέλλοντος.

«Στη συνολική εικόνα η γερμανική βιομηχανία είναι δυσαρεστημένη από την προγραμματική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση κεφαλαίων, υπάρχει μια σαφής τάση προς την κατεύθυνση της ανακατανομής αντί της διασφάλισης του μέλλοντος», δήλωσε ο Πρόεδρος της BDI Ντίτερ Κεμπφ και πρόσθεσε ότι στην φορολογική πολιτική, παρά την καλή οικονομική κατάσταση, απουσιάζει το θάρρος για χειροπιαστές ελαφρύνσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η Γερμανία πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό. Μας λείπει μια σαφής αναγνώριση φορολογικών κινήτρων για την έρευνα και την ανάπτυξη (…) Επίσης δεν φαίνεται μια μεγάλη κίνηση στο θέμα της ψηφιοποίησης», κατέληξε ο Πρόεδρος της BDI.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, News247.gr