Αυτός ο αλγόριθμος μπορεί να σώσει την όρασή σας

Αυτός ο αλγόριθμος μπορεί να σώσει την όρασή σας
LONDON - FEBRUARY 03: In this photo illustration the Google logo is reflected in the eye of a girl on February 3, 2008 in London, England. Financial experts continue to evaluate the recent Microsoft $44.6 billion (?22.4 billion) offer for Yahoo and the possible impact on Internet market currently dominated by Google. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

Η Google δοκιμάζει μια πρωτοποριακή νέα τεχνολογία.

Πόσο πρωτοποριακό είναι όταν διδάσκετε έναν υπολογιστή να διαβάζει εικόνες; Μια ομάδα ερευνητών της Google εκπαίδευσαν ένα βαθύ συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο να διαβάζει εικόνες από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ανθρώπινου ματιού και δημοσίευσαν μια σχετική μελέτη.

Οι Βαρούν Γκούλσαν, Λίλυ Πενγκ και οι συνεργάτες τους χρησιμοποίησαν έναν βαθύ αλγόριθμο μάθησης για να μελετήσουν 128.175 εικόνες του αμφιβληστροειδούς που προέρχονται από ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ινδία, που αργότερα εξετάσθηκαν για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR) από μια ομάδα 54 αμερικανών οφθαλμιάτρων.

Η αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στον φωτοευαίσθητο ιστό στο πίσω μέρος του ματιού (τον αμφιβληστροειδή) εμφανίζουν βλάβη.

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας αιμορραγία ή διαρροή υγρού, που αλλοιώνει την όραση και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση – ένας διαρκής κίνδυνος για τους 415 εκατομμύρια ανθρώπους με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, ο αλγόριθμος της Google εντόπισε την αμφιβληστροειδοπάθεια στις εικόνες της δοκιμής με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα.

«Ουσιαστικά αποδείξαμε ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους πιστοποιημένους οφθαλμιάτρους ελέγχου όρασης στις ΗΠΑ», λέει η Πενγκ.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προληφθεί, αν διαγνωσθεί έγκαιρα, αλλά σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο από εξειδικευμένους γιατρούς.

Εκεί υπεισέρχεται ο αλγόριθμος της Google. Μπορεί θεωρητικά να αξιοποιηθεί οπουδήποτε – δηλαδή οπουδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ένα κινητό ή tablet.

«Ενώ μπορεί να απαιτηθούν τεράστιες υπολογιστικές εγκαταστάσεις για να εκπαιδευτεί πραγματικά το πρόγραμμα διάγνωσης», λέει η Πενγκ, «το ίδιο το πρόγραμμα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλο και μπορεί να χωρέσει ακόμη και σε ένα κινητό». Πάνω σε αυτό εργάζεται η ομάδα της Google σε συνεννόηση με ορισμένα νοσοκομεία στην Ινδία.

Ίσως με την επόμενη γενιά κινητών οι διαβητικοί να είναι σε θέση να τεστάρουν οι ίδιοι τα μάτια τους για τα πρώτα σημάδια της ασθένειας.