Αυξάνεται η πίεση της Ευρώπης προς το Ισραήλ: Διπλωματικά ρήγματα και ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
- 21/05/2025, 09:17
- SHARE

Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας και η εντεινόμενη στρατιωτική δραστηριότητα του Ισραήλ οδηγούν σε μια ολοένα και σκληρότερη στάση ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση. Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο, καθώς ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 μπαίνει στον 20ό του μήνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επανεξετάσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ –σε ισχύ από το 2000– με την Κάγια Κάλας να ανακοινώνει τη σχετική διαδικασία. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία περιλαμβάνονται στις 17 χώρες που υποστηρίζουν την απόφαση, ενώ η Βρετανία προχώρησε σε αναστολή των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Το Τελ Αβίβ, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, ενέκρινε την είσοδο 93 φορτηγών του ΟΗΕ με τρόφιμα στη Γάζα – για πρώτη φορά μετά την πλήρη απαγόρευση ανθρωπιστικής βοήθειας στις 2 Μαρτίου. Ωστόσο, διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι η βοήθεια παραμένει «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλει πως «δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν».
Το πολιτικό μήνυμα των συμμάχων είναι σαφές. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε την ισραηλινή κλιμάκωση «ηθικά αδικαιολόγητη» και «αντιπαραγωγική», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Κάρνι συμμετείχαν σε κοινές δηλώσεις καταδίκης. Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αμετακίνητος, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ θα πάρει τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.
Στο διπλωματικό πεδίο, η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη: το Ισραήλ ανακοίνωσε την απόσυρση των βασικών διαπραγματευτών του από τη Ντόχα, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να απορρίπτει τους όρους της ισραηλινής πλευράς για «εξορία» και «αφοπλισμό». Οι 57 όμηροι που παραμένουν στα χέρια παλαιστινιακών οργανώσεων –με τους 34 να θεωρούνται νεκροί– παραμένουν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι απώλειες στη Γάζα ξεπερνούν πλέον τις 53.500, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Η Ευρώπη, μπροστά στο ενδεχόμενο μαζικού λιμού και με κλιμακούμενη διεθνή κατακραυγή, επιχειρεί να θέσει κόκκινες γραμμές.