Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις

Αύξηση ρωσικών εισαγωγών παρά τις κυρώσεις
8159868 07.04.2022 A customer chooses products in an Auchan hypermarket store in Novosibirsk, Russia. Alexandr Kryazhev / Sputnik (Photo by Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις ρωσικές εξαγωγές προς τη Γερμανία από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα; Όχι ίσως αυτό που θα ανέμενε κανείςδεδομένων των αυστηρών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, παρά τις κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας, η αξία των αγαθών που εισάγονται από τη Ρωσία στη Γερμανία αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022.

Η αύξηση αυτή είναι εντυπωσιακή, αγγίζει το 51%, ποσοστό που μεταφράζεται σε όγκο συναλλαγών που αγγίζει τα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις η αύξηση αυτή οφείλεται στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.

Μείωση των γερμανικών εξαγωγών στη Ρωσία

Ταυτόχρονα όμως, αν δει κανείς το θέμα αντίστροφα, η αξία των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, την ίδια περίοδο μειώθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία η Γερμανία εξήγαγε προς τη Ρωσία προϊόντα αξίας 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους – δηλαδή 34% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία τα σημαντικότερα αγαθά που εξήγαγε η Γερμανία συνολικά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτος ήταν οχήματα διαφόρων κατηγοριών και μηχανολογικά ανταλλακτικά.

Τα σημαντικότερα εισαγόμενα αγαθά – πέραν των φυσικών πόρων – ήταν χημικά προϊόντα κυρίως από την Κίνα για την παραγωγή πλαστικών αλλά και φαρμάκων καθώς και τεχνολογικά συστήματα επεξεργασίας δεδομένων.

Πηγή: Deutche Welle