Αύξηση στις τιμές πετρελαίου για την αρχή του 2024, με την προσοχή στην Ερυθρά Θάλασσα

Αύξηση στις τιμές πετρελαίου για την αρχή του 2024, με την προσοχή στην Ερυθρά Θάλασσα
8138328 11.03.2022 An oil pumpjack is seen in Almetyevsk District, Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμες πλωτές οδούς για τη μεταφορά πετρελαίου.

Με σημαντική άνοδο κινούνται τα συμβόλαια του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές για την πρώτη μέρα συναλλαγών του 2024, με το ενδιαφέρον των επενδυτών του «μαύρου χρυσού» να επικεντρώνεται στις εξελίξεις γύρω από το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα συμβόλαια του Brent, παράδοσης Μαρτίου, λίγο μετά τις 10:00 της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) κέρδιζαν 1,5% στα 78,25 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Φεβρουαρίου, ανέβαιναν 1,4% στα 72,65 δολάρια ανά βαρέλι.

Έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών προέβλεψε ότι το Brent θα είναι κατά μέσο όρο στα 82,56 δολάρια το βαρέλι φέτος, ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο του 2023 που είναι 82,17 δολάρια, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να περιορίσει τη ζήτηση, αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να παράσχουν στήριξη.

Υπενθυμίζεται πως την ελικόπτερα των ΗΠΑ απέκρουσαν την Κυριακή επίθεση μαχητών Χούθι, υποστηριζόμενων από το Ιράν, σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Maersk στην Ερυθρά Θάλασσα, βυθίζοντας τρία πλοία των Χούθι και σκοτώνοντας 10 μαχητές, τροφοδοτώντας τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας να μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να κλείσει κρίσιμες πλωτές οδούς για τη μεταφορά πετρελαίου, όπως η Ερυθρά Θάλασσα και τα Στενά του Ορμούζ στον Κόλπο. Μετά τη ναυμαχία, ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο κατέπλευσε στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία προς την Ευρώπη πλέουν γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com