Αύξηση τουριστικών εσόδων και 25 εκατ. επισκέπτες προβλέπει φέτος ο ΣΕΤΕ

Αύξηση τουριστικών εσόδων και 25 εκατ. επισκέπτες προβλέπει φέτος ο ΣΕΤΕ
Ôïõñßóôåò åôïéìÜæïíôáé íá åðéâéâáóôïýí óå ðëïßï óôï ëéìÜíé ôïõ ÐåéñáéÜ åíüøåé ôùí êáëïêáéñéíþí äéáêïðþí, ÓÜââáôï 28 Éïõëßïõ 2012. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Χρονιά καταλύτης η εφετινή για τον ελληνικό τουρισμό τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Καταλύτη για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ´ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση, χαρακτηρίζει την εφετινή τουριστική χρονιά, σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ 2016, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο. Παράλληλα εκτιμά ότι το 2016, αφίξεις και έσοδα θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι.

“Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. Ευρώ από 14,2 δισ. Ευρώ το 2015. Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους” αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.

Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου, τονίζει ο κ. Ανδρεάδης. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.

“Στην περίπτωση που οι ως άνω παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015”, υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης.