Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αναρτήσεις μίσους στο Facebook και το Instagram

Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αναρτήσεις μίσους στο Facebook και το Instagram
epa03367747 (FILE) A file picture dated 09 April 2012 shows the logos of the Facebook (L) and Instagram (C) apps pictured on an IPhone in Cologne, Germany. Facebook Inc received approval from US authorities to take over the photo-sharing application Instagram Inc in a bit of good news for the social-networking company, which has seen its stock lose half its value since its market debut. EPA/ROLF VENNENBREND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Facebook απάντησε ότι οι αλγόριθμοί του βελτιώνονται στον εντοπισμό παραβιάσεων πριν οι χρήστες παραπονεθούν.

της Danielle Abril

Οι χρήστες του Facebook και του Instagram δημοσιεύουν όλο και περισσότερο περιεχόμενο μίσους, παρά την αντίδραση των διαφημιστών.

Το Facebook αφαίρεσε 22,5 εκατομμύρια αναρτήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου που παραβίαζαν τους κανόνες του κατά της ρητορικής μίσους – αριθμός υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού κατά το πρώτο τρίμηνο και σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

Εντωμεταξύ, στο Instagram, ο αριθμός των δημοσιεύσεων μίσους που αφαιρέθηκαν υπερ-τετραπλασιάστηκε – σε 3,3 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο από 800.000 κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Το Facebook δεν ανέφερε τον αριθμό των παραβιάσεων ως προς τη ρητορική μίσους στο Instagram κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.

«Αυτή η αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της τεχνολογίας προληπτικής ανίχνευσης», δήλωσε ο Guy Rosen, αντιπρόεδρος ακεραιότητας του Facebook, αποδίδοντας την άνοδο στη βελτιωμένη τεχνολογία εντοπισμού και κατάργησης αναρτήσεων, και μάλιστα σε περισσότερες γλώσσες.

Τα νέα έρχονται καθώς το Facebook αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο για το περιεχόμενο μίσους και διακρίσεων που δημοσιεύουν οι χρήστες. Τον Ιούλιο, περισσότεροι από 1.000 διαφημιζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως η Unilever και η Coca-Cola, μποϊκοτάρισαν την αγορά διαφημίσεων στο Facebook σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την εταιρεία να κάνει περισσότερα για να αστυνομεύσει την υπηρεσία της.

Το Facebook έχει επίσης επικριθεί ότι επιτρέπει στις εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου Trump να παραμένουν στην υπηρεσία του. Μετά από αυτά τα παράπονα, το Facebook τροποποίησε τους κανόνες του για τους πολιτικούς και πλέον επισημαίνει τις αναρτήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες του με μια ετικέτα που λέει ότι η ανάρτηση θεωρείται άξια δημοσίευσης ως είδηση αλλά παραβιάζει τις πολιτικές της πλατφόρμας.

Στις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για να δείξει ότι καταπολεμά επιθετικά τη ρητορική μίσους, το Facebook είπε ότι οι αλγόριθμοί του βελτιώνονται στον εντοπισμό παραβιάσεων πριν οι χρήστες παραπονεθούν. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η τεχνολογία της επεσήμανε σχεδόν το 95% των αναρτήσεων μίσους στο Facebook προτού το αναφέρουν οι χρήστες, από 89% το προηγούμενο τρίμηνο, και ότι ταυτοποίησε προληπτικά το 84% των αναρτήσεων στο Instagram, από 45% το προηγούμενο τρίμηνο.