Αγεφύρωτο το χάσμα στις αμοιβές ανδρών-γυναικών

Αγεφύρωτο το χάσμα στις αμοιβές ανδρών-γυναικών

Οι γυναίκες μπορούν να πάρουν αύξηση αρκεί…να την ζητήσουν.

Της Amanda Pouchot, συνιδρύτριας του The Levo League

Η συζήτηση γύρω από την ισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών περιστρέφεται εδώ και χρόνια γύρω από τις θεσμικές και κοινωνικές διακρίσεις, οι οποίες είναι αναμφισβήτητα σημαντικές. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να εξετάζουμε και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως άτομα.

Ένα συμπέρασμα που μπορούμε με ασφάλεια να εξάγουμε για την αγορά εργασίας είναι πως εν τέλει δεν παίρνεις ό,τι αξίζεις, αλλά ό,τι ζητάς. Όταν μπαίνουν στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες βγάζουν περίπου το 90% των χρημάτων που βγάζουν οι άνδρες συνάδελφοί τους. Το χάσμα αυτό αυξάνεται δραματικά ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην αγορά εργασίας. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό; Οι γυναίκες δεν ζητούν αύξηση.

Υπάρχουν αμέτρητες δικαιολογίες που ακούει κάποιος από γυναίκες, οι οποίες δεν ζητούν ποτέ αύξηση. «Ειλικρινά ένιωθα τόσο τυχερή που βρήκα δουλειά μετά την πρακτική μου, που νόμιζα ότι ο αρχικός μου μισθός ήταν αρκετά δίκαιος», ή «αντί να σκέφτομαι ότι η εταιρεία είναι τυχερή που με έχει, σκέφτομαι ότι εγώ είμαι τυχερή που βρίσκομαι στην εταιρεία».

Αυτοί θα σου βρουν δουλειά…

Σπάνια ακούει κάποιος τέτοιες αντιδράσεις από άνδρες. Εκεί, οι απαντήσεις διαφέρουν: «Ζητάω αύξηση κάθε τρεις μήνες» ή «η εταιρεία πρέπει να ξέρει πόση αξία φέρνω μαζί μου, κι εγώ περιμένω να αποζημιωθώ γι’ αυτήν».

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο να πάνε κόντρα σε κατεστημένες κοινωνικές νόρμες σε σχέση με τους άντρες. Καθώς αυτές ανεβαίνουν βαθμίδα στην εργασία τους και καθίστανται ισχυρότερες, γίνονται λιγότερο αρεστές, ενώ, αντίθετα, οι άνδρες που κάνουν το ίδιο γίνονται περισσότερο αρεστοί.

Μια γυναίκα – σταρ του Facebook συμβουλεύει γυναίκες και…άνδρες

Όμως, η αλήθεια είναι ότι αν οι γυναίκες θέλουν πραγματικά να επιτύχουν ίσες αμοιβές με τους άνδρες συναδέλφους τους, δεν θα πρέπει να επιτρέψουν το φόβο του κοινωνικού στίγματος να τους εμποδίσει από το να ζητήσουν αύξηση.

Εξάλλου, οι γυναίκες διαπραγματεύονται καλύτερα από τους άνδρες – όταν εκπροσωπούν άλλους και όχι τους εαυτούς τους. Σύμφωνα με μία έρευνα της Μάργκαρετ Νιλ, καθηγήτριας στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Στάνφορντ, η απόδοση των γυναικών σε διαπραγματεύσεις αντιπροσώπευσης είναι 14 – 23% καλύτερη από αυτή των ανδρών.

Εν τέλει, οι γυναίκες και μπορούν, και πρέπει να διαπραγματεύονται καλύτερους μισθούς. Ακόμα κι αν η πρώτη φορά δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η ίδια η πράξη της διαπραγμάτευσης είναι μία μορφή χειραφέτησης. Και η επόμενη φορά ίσως να μην είναι τόσο δύσκολη.