Άγνοια από την Κομισιόν για την «πρόταση Γιούνκερ» για την Ελλάδα

Άγνοια από την Κομισιόν για την «πρόταση Γιούνκερ» για την Ελλάδα

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής δήλωσε πως συνεχίζεται η συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Άγνοια σχετικά με την ύπαρξη πρότασης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπρέντχαρντ. Η Μπρέντχαρντ σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτήν την πρωτοβουλία, ενώ επισήμανε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το Eurogroup για μια συμβιβαστική συμφωνία, καθώς «παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αυτή επετεύχθη με πολύ αργούς ρυθμούς».

Όπως δημοσίευσε νωρίτερα η εφημερίδα «Το Βήμα» στην ηλεκτρονική της έκδοση ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας ένα πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδασε όλους τους εμπλεκόμενους σε διαπραγματεύσεις και αποφάσεις φορείς».

Με βάση το δημοσίευμα, τα βασικά σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

Τα βασικά σημεία της πρότασης είναι:

– Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ το 2015, 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% του ΑΕΠ το 2017.

– Μέτρα 5 δισ. ευρώ με βασικά τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (δεν διευκρινίζεται αν είναι για το 2015 ή αόριστα), ενιαίο ΦΠΑ 18% για συναλλαγές με μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%, αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα και μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο που θα επανεξεταστεί το ασφαλιστικό

– Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

  • η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
  • Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.