Τελευταία εξέλιξη: Συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός»

Τελευταία εξέλιξη: Συμβιβαστική πρόταση Γιούνκερ για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός»

H ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος» δημοσιεύει αποκλειστικά πρόταση της Κομισιόν, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το κείμενο έχει τίτλο: «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» και έχει φτάσει στα γραφεία όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις.

Τα βασικά σημεία της πρότασης είναι:

– Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ το 2015, 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% του ΑΕΠ το 2017.

– Μέτρα 5 δισ. ευρώ με βασικά τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (δεν διευκρινίζεται αν είναι για το 2015 ή αόριστα), ενιαίο ΦΠΑ 18% για συναλλαγές με μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%, αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα και μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο που θα επανεξεταστεί το ασφαλιστικό

– Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

  • η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
  • Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα εδώ

Πηγή: Το ΒΗΜΑ