«Αγνοούνται» 40.000 όπλα που έχουν στείλει οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία – Αξίας 1 δισ. δολαρίων

«Αγνοούνται» 40.000 όπλα που έχουν στείλει οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία – Αξίας 1 δισ. δολαρίων
Photo: AFP
Η υαίσθητη τεχνολογία τους και το σχετικά μικρό τους μέγεθος τα καθιστούν ελκυστική αμοιβή για τους λαθρέμπορους όπλων.

Στρατιωτικώς εξοπλισμός αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων (περιλαμβάνει πυραύλους, drone και συσκευές νυχτερινής όρασης) που έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν έχει εντοπιστεί και καταγραφεί επαρκώς, αναφέρεται σε έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Τα στοιχεία έρχονται ενόψει της συμπλήρωσης 2 ετών πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία στην ανατολική Ευρώπη και καθώς το Κογκρέσο συζητά αν θα στείλει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Άμυνας, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, δεν προσφέρει καμία απόδειξη ότι κάποιο από τα όπλα έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά μετά την αποστολή τους σε έναν αμερικανικό στρατιωτικό κόμβο εφοδιασμού στην Πολωνία ή την αποστολή τους στα πεδία μάχης της Ουκρανίας.

Όπως υποστηρίζουν  οι NYT, η έκθεση του γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν προσφέρει καμία απόδειξη ότι κάποιο από τα όπλα χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά μετά την αποστολή του σε ένα κόμβο στρατιωτικής εφοδιαστικής των ΗΠΑ στην Πολωνία ή την αποστολή του στα πεδία μάχης της Ουκρανίας.

«Ήταν πέρα από το πεδίο της αξιολόγησής μας να προσδιορίσουμε αν υπήρξε εκτροπή αυτής της βοήθειας», αναφέρεται στην έκθεση.

Διαπίστωσε όμως ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι της άμυνας και διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη δεν είχαν καταφέρει να λογοδοτήσουν γρήγορα ή πλήρως για σχεδόν 40.000 όπλα, τα οποία βάσει νόμου θα έπρεπε να παρακολουθούνται στενά, επειδή η ευαίσθητη τεχνολογία τους και το σχετικά μικρό τους μέγεθος τα καθιστούν ελκυστική αμοιβή για τους λαθρέμπορους όπλων.

Το υψηλό ποσοστό των όπλων που αγνοούνταν ή με άλλον τρόπο δεν είχαν καταγραφεί άμεσα στις κυβερνητικές βάσεις δεδομένων «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κλοπής ή εκτροπής», διαπίστωσε η έκθεση.

Ακόμα και με καλύτερες μεθόδους η παρακολούθηση πρόσθετου υλικού που αποστέλλεται στην Ουκρανία θα είναι «δύσκολη, καθώς ο κατάλογος συνεχίζει να αλλάζει και η ακρίβεια και η πληρότητα των στοιχείων πιθανόν να γίνουν πιο δύσκολες με την πάροδο του χρόνου» συμπληρώνεται στην έκθεση

Ο αριθμός των όπλων που εξετάστηκαν στην έκθεση αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα των περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και τμήματα της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Τα περισσότερα από τα όπλα που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής -συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, συστημάτων αεράμυνας, εκτοξευτών πυροβολικού και πυρομαχικών- είχαν υποσχεθεί μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: