Αγωγή για δυσφήμηση στο Netflix λόγω της σειράς «When They See Us»

Αγωγή για δυσφήμηση στο Netflix λόγω της σειράς «When They See Us»
(EDITOR'S NOTE Image was created using multiple exposure in camera.) In this photo illustration the logo of Netflix is seen on the relevant stock chart. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto) (Photo by Manuel Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Για  απεικόνισή 76χρονης πρώην εισαγγελέα στη σειρά για την υπόθεση που έγινε γνωστή ως Central Park Five.

Το Netflix διατάχθηκε από ομοσπονδιακό δικαστή των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει μια αγωγή δυσφήμισης από τη συγγραφέα και πρώην εισαγγελέα του Μανχάταν, Λίντα Φερστέιν, σχετικά με την απεικόνισή της σε ένα αστυνομικό δράμα του 2019 για την υπόθεση που έγινε γνωστή ως Central Park Five.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Κέβιν Κάστελ, ανέφερε την Τρίτη ότι η Φερστιέν ισχυρίστηκε εύλογα ότι το Netflix, η σκηνοθέτης Άβα Ντουβερνάι και η σεναριογράφος-παραγωγός, Άτικα Λόκε, ενήργησαν με πραγματικό δόλο όσον αφορά πέντε σκηνές στη σειρά «When They See Us».

Σημειώνεται πως η σειρά απέδιδε την ιστορία πέντε μαύρων και ισπανόφωνων εφήβων που πέρασαν από πέντε έως 13 χρόνια στη φυλακή αφού καταδικάστηκαν άδικα για τον βιασμό ενός λευκού δρομέα στο Σέντραλ Παρκ τον Απρίλιο του 1989. Ένας άλλος άνδρας ομολόγησε το 2002.

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο δικαστή βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρουσιάζοντας την Φερστέιν ως κακοποιό που ενσαρκώνει ευρύτερα προβλήματα στην ποινική δικαιοσύνη, οι κατηγορούμενοι «αντέστρεψαν σημεία της πλοκής για να αποδώσουν στην Φερστέιν ενέργειες, ευθύνες και απόψεις που δεν ήταν δικές της και δεν υποστηρίζονται από το σημαντικό ερευνητικό υλικό των κατηγορουμένων».

Η δικαστική απόφαση σημειώνει πως οι ένορκοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχουν «σαφείς και πειστικές αποδείξεις ότι οι κατηγορούμενοι αδιαφορούσαν απερίσκεπτα για την αλήθεια».

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Η 76χρονη Φερστέιν ήταν επικεφαλής της μονάδας σεξουαλικών εγκλημάτων του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν όταν δέχθηκε επίθεση η 28χρονη τζόγκερ, που αργότερα αναγνωρίστηκε ως Τρίσα Μεϊλί.

Οι πέντε -υποτιθέμενα- δυσφημιστικές σκηνές περιλαμβάνουν υπονοούμενα ότι η Φερστέιν απέκρυψε στοιχεία, εξανάγκασε σε ομολογίες και διέταξε μαζική αστυνομική σύλληψη νεαρών μαύρων ανδρών στο Χάρλεμ, μετέδωσε το Reuters.

Οι αντιδράσεις από τη σειρά προκάλεσαν στην 76χρονη να χάσει τον εκδότη της, να παραιτηθεί υπό την πίεση πολλών συμβουλίων στα οποία μετείχε και να δεχτεί επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων με το #CancelLindaFairstein.

Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι η Φερστέιν δεν προσέφερε κανένα στοιχείο για το ότι η απεικόνιση της στη σειρά «αντανακλά την ουσία της αλήθειας».

Είπαν επίσης ότι η αγωγή απειλεί την ικανότητα των κινηματογραφιστών να δραματοποιούν αμφιλεγόμενα, πραγματικά γεγονότα, όταν αυτά εξιστορούνται από «διαφορετικές και συχνά περιθωριοποιημένες οπτικές γωνίες».

Η πόλη της Νέας Υόρκης κατέληξε σε διακανονισμό 41 εκατ. δολαρίων με τους πέντε αρχικούς εναγόμενους, χωρίς να παραδεχτεί αδίκημα, το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com