Αγωγή κατά της ΙΒΜ για ηλικιακές διακρίσεις προς τους υπαλλήλους της

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν ο δικαστής επιτρέψει να προχωρήσει η υπόθεση, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια μακροχρόνια και δαπανηρή δικαστική διαμάχη.

Μια δικηγόρος που είναι γνωστή για τις δικαστικές διαμάχες της με τεχνολογικές εταιρείες σχετικά με την συμπεριφορά τους προς τους εργαζομένους, έχει βάλει στο στόχαστρό της την International Business Machines Corp.

Η Shannon Liss-Riordan τη Δευτέρα κατέθεσε μια αγωγή αντιπροσωπεύοντας τρεις πρώην υπαλλήλους της ΙΒΜ, προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο τεχνολογικός γίγαντας έκανε διακρίσεις εις βάρους τους βάσει της ηλικίας τους και τους απέλυσε. Η Liss-Riordan, συνέταιρος στην εταιρεία Lichten & Liss-Riordan με έδρα τη Βοστώνη, αντιπροσώπευσε στο παρελθόν υπαλλήλους ενάντια στην Amazon, την Uber και την Google και έχει θέσει την εταιρεία της ως τη μοναδική που υπεραμύνεται των εργασιακών δικαιωμάτων που καταπατώνται από τις ισχυρές τεχνολογικές εταιρείες.

«Τα τελευταία χρόνια, η ΙΒΜ βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία συστηματικών απολύσεων μεγαλύτερων σε ηλικία υπαλλήλων προκειμένου να «χτίσει» ένα νεότερο εργασιακό δυναμικό», ισχυρίζονται οι πρώην υπάλληλοι της εταιρείας στην αγωγή. Οι ισχυρισμοί των υπαλλήλων βασίζονται κυρίως σε στοιχεία μιας έκθεσης της ProPublica, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία έχει απολύσει περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους μεγαλύτερους από 40 ετών τα τελευταία έξι χρόνια.

Μάλιστα, η αγωγή έρχεται σε μια περίοδο που τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές απολύσεων της εταιρείας. Με πολλές λεπτομέρειες η έκθεση της ProPublica εκθέτει την υπόθεση ότι η ΙΒΜ συστηματικά παραβίαζε τους κανόνες διακρίσεων λόγω ηλικίας. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών στην Απασχόληση έχει συγκεντρώσει παράπονα κατά της ΙΒΜ σε μόνο μια, στοχευμένη έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες από άνθρωπο που γνωρίζει σχετικά με αυτή.

Αν ο δικαστής επιτρέψει στην αγωγή να προχωρήσει, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια μακροχρόνια και δαπανηρή δικαστική διαμάχη, η οποία θα είχε ως πιθανή κατάληξη το να πληρώσει η ΙΒΜ χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια στους πρώην υπαλλήλους της, σύμφωνα με τον Michael Willemin, έναν δικηγόρο εργασιακών θεμάτων.