Αγορά: Με (πικρό) χαμόγελο υποδέχθηκαν καταναλωτές οι έμποροι

Αγορά: Με (πικρό) χαμόγελο υποδέχθηκαν καταναλωτές οι έμποροι
Κόσμος περπατά στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας την παραμονή των Χριστουγέννων και ενώ είναι σε ισχύ τα μετρά περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπαράζ μηνυμάτων για την επανεκκίνηση - Αισιοδοξία αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα - Ρευστότητα στο 7% του τζίρου ζητούν οι επαγγελματίες.

Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων τα μεγάλα δίκτυα απηύθυναν χθες κάλεσμα στο επενδυτικό κοινό προκειμένου να επισκεφτεί ξανά τα καταστήματά τους ενώ σχετική αισιοδοξία επικράτησε και σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη σκιά των εξελίξεων στις «πολύ κόκκινες» περιοχές, όπου ο εμπορικός κόσμος τελεί σε καθεστώς ομηρίας λόγω των έκτακτων μέτρων.

Ισχυρά σήματα της αγοράς όπως Media Markt, Public, Πλαίσιο, Praktiker, Leroy Merlin, Κωτσόβολος αλλά και αλυσίδες από το χώρο της ένδυσης έδωσαν δυναμικό παρόν με ανακοινώσεις για την καθοδήγηση των καταναλωτών σχετικά με το πώς θα πραγματοποιούν αγορές από τα φυσικά καταστήματα συναγωνισζόμενες η μία την άλλη σε μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες.

Ωστόσο και οι μικρές επιχειρήσεις επέδειξαν ζήλο. Η αγορά επαναλειτούργησε με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες, παρά τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, με τα πολυκαταστήματα Notos να κλείνουν μετά από έλεγχο από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία διότι άνοιξε με τη μέθοδο click inside, κάτι που απαγορεύεται στις παρούσες συνθήκες για πολυκαταστήματα και καταστήματα σε mall, outlet και εκπτωτικά χωριά.

Την ικανοποίηση τους για την τήρηση των μέτρων από τα εμπορικά καταστήματα εξέφρασαν οι επικεφαλής των επιχειρηματικών φορέων του εμπορίου που βρέθηκαν από νωρίς χθες στο κέντρο της αγοράς. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), Σταύρος Καφούνης, συνομίλησε με συναδέλφους του επιβεβαιώνοντας κλίμα θετικής ψυχολογίας και ικανοποίησης, παρά τα πενιχρά έσοδα της πρώτης ημέρας. Ο κ. Καφούνης χαρακτήρισε στοίχημα την επαναλειτουργία της αγοράς στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσκεψής του σε καταστήματα της Ομόνοιας, του Εμπορικού Τριγώνου, της περιοχής γύρω από το Μοναστηράκι και στου Ψυρρή, όπου πολλά καταστήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας καθώς τα έσοδά τους κατά βάση προέρχονται από τουρίστες.

Την ανάγκη να παρασχεθεί στήριξη, με άμεση ρευστότητα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που παρέμειναν επί μακρόν κλειστές με κρατική εντολή ζήτησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με Επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Ταυτόχρονα όμως, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, τα αλλεπάλληλα κλεισίματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ειδών στους περιορισμένους χώρους των επιχειρήσεων, γεγονός που τις επιβαρύνει και με αυξημένα κόστη αποθήκευσης.

Μέτρα όπως στην εστίαση

Προτείνεται η υλοποίηση δράσης, ανάλογης με αυτήν που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία θα στοχεύσει στην ομαλοποίηση της αγοράς και θα λειτουργήσει προληπτικά στα λουκέτα και τις απολύσεις την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ειδικότερα, προτείνεται παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου και ποσό ενίσχυσης 7% επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης. Ο κ. Καρανίκας ανέφερε σχετικά ότι η κυβέρνηση βρήκε τα κονδύλια που θα της επιτρέψουν να στηρίξει την επανεκκίνηση της εστίασης, αλλά αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που πρέπει να ανέβουν ένα “βουνό” από χρέη προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές κι επομένως χρειάζονται άμεση ρευστότητα για να επαναλειτουργήσουν.

Τα supermarket

Εντωμεταξύ, από χθες τα supermarket μπορούν πλέον να πωλούν κανονικά στα φυσικά τους καταστήματα όλα τα προϊόντα πέραν των τροφίμων και των ειδών οικιακής χρήσης, από ρούχα, υποδήματα, βιβλία και παιχνίδια μέχρι ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό σπιτιού. Εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση για τα καταστήματα που λειτουργούν στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου. Σημειώνεται επίσης ότι στα supermarket δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί που ισχύουν για τα εμπορικά καταστήματα αφού το όριο ανά κατάστημα είναι ένα άτομο ανά 25 τ.μ. ενώ η επίσκεψη γίνεται με τον κωδικό 2 στο 13033 και χωρίς περιορισμό χρόνου μέσα στο κατάστημα. Αντίθετα για επίσκεψη στα εμπορικά καταστήματα απαιτείται ραντεβού, sms στο 13032, 3 ώρες μέχρι την αγορά και περίπου μισή ώρα μέσα στο κατάστημα.