Πετρέλαιο: Θα χρειαστούν… χρόνια για την εξισορρόπηση της αγοράς, προειδοποιεί κορυφαίος οικονομολόγος

Πετρέλαιο: Θα χρειαστούν… χρόνια για την εξισορρόπηση της αγοράς, προειδοποιεί κορυφαίος οικονομολόγος
(FILES) Working oil pumpjacks on the outskirts of Maricopa in Kern County, California, on September 21, 2023. International oil prices fell on November 22, 2023 after a key ministerial meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and its allies was pushed back from November 26 to November 30. The Vienna-based organisation announced the postponement of the OPEC+ alliance gathering in a brief statement, without providing any explanation. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: pixabay.com
«Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι θα αυξηθούν, εκτός εάν οι επενδύσεις αυξηθούν απότομα», τόνισε ο Κένεθ Ρογκόφ.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κένεθ Ρογκόφ προειδοποιεί ότι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν παγιδευτεί σε ένα «τρενάκι του τρόμου» που προκλήθηκε από μία «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές, καθώς η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης από την πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα.

Ο κορυφαίος οικονομολόγος σκιαγράφησε την απρόβλεπτη πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές της ενέργειας να καταγράφουν μείωση στον απόηχο της πανδημίας και να εκτοξεύονται σε νέα υψηλά όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν υπάρχει ένα ενεργειακό σοκ, ενδέχεται να χρειαστεί μια τεράστια αλλαγή στις τιμές για να ‘καθαρίσει’ η αγορά. Η πανδημία ήταν μία τέλεια καταιγίδα, επιφέροντας τη μεγαλύτερη συνεχή μεταβολή στη ζήτηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Ρογκόφ.

«Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι τιμές της ενέργειας φαίνεται ότι θα αυξηθούν, εκτός εάν οι επενδύσεις αυξηθούν απότομα, κάτι το οποίο φαίνεται σχεδόν απίθανο με βάση την τρέχουσα πολιτική προσέγγιση στην αγορά. Οι κλυδωνισμοί της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης πιθανότατα θα συνεχίσουν να ταράζουν την αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: