Οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία – Υποχωρούν οι αποδόσεις ομολόγων

Οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία – Υποχωρούν οι αποδόσεις ομολόγων
Photo: REUTERS

Τι αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας – Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας και από Γιούνκερ.

Yποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Πριν από λίγο η απόδοση του 3ετους ομολόγου κυμαίνονταν στο 17,4%, του 5ετους στο 13,7% και του 10ετους στο 9,9%. Η βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει τόσο η αγορά ομολόγων όσο και το Χρηματιστήριο αποδίδεται από τον Ράσελ Μάθιους (Russel Matthews), στελέχους της Bluebay Asset Management στη «διαφαινόμενη συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της, μετά από τα σημάδια συμβιβασμού που έχει δείξει η ελληνική πλευρά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg το οποίο επικαλείται δηλώσεις του ιδίου, μία συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της είναι πλέον ορατή μετά την χθεσινή παρουσίαση στο Λονδίνο των προτάσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ καθοριστική εξέλιξη αποτελεί η αποδοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης της λύσης του «μη κουρέματος» του Δημοσίου Χρέους .

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα φαίνεται να δεσμεύεται για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην αποπληρωμή του Δημοσίου Χρέους.

Ο Μάθιους ήταν ένας από τους 100 τραπεζίτες που παρακολούθησαν τη χθεσινή παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο.

Διαβάστε σχετικά: Πώς ο Βαρουφάκης «ανακούφισε» πάνω από 100 εκπροσώπους τραπεζών

Tι εκτιμούν αναλυτές της τράπεζας της Αγγλίας
Η Ελλάδα είναι πιθανό να επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές της και να αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Ντόναλντ Κον, μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Η προσδοκία μου είναι ότι η Ελλάδα και οι (άλλες) χώρες της Ευρωζώνης θα συνεργασθούν για (να επιτύχουν) μία συμφωνία» δήλωσε ο Κον.

«Ακούσαμε κάποιους τόνους τις τελευταίες μία ή δύο ημέρες που υποδηλώνουν μία μικρή πρόοδο, μία μικρή εκχώρηση» συνέχισε. Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Κον σε μία τέτοια τεταμένη κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος «ατυχημάτων», αλλά η έκθεση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «πιθανόν πολύ μικρή».

Γιούνκερ: Να λάβουμε υπόψιν τη βούληση του ελληνικού λαού
Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, τον οποίο συνεχάρη «για το θάρρος του» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τούς υπόλοιπους στην ΕΕ και τις πεποιθήσεις τους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Γιούνκερ παρέπεμψε επίσης στα όσα έχει πει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση ότι δηλαδή: «Δεν περιμέναμε τις εκλογές στην Ελλάδα για να αλλάξουμε την πολιτική μας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ήδη η Κομισιόν πριν από τις ελληνικές εκλογές σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ, αλλά και τις αποφάσεις για την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας. «Κατανοώ αυτά τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών» ήταν τα λόγια του Ζ. Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης: 

Ράλι» αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών