Άγρια κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών

Άγρια κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) φεύγει από την αίθουσα καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) κατεβαίνει από το βήμα έχοντας ολοκληρώσει την ομιλία του, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Να σταματήσει να ασχολείται με τις ζωές των άλλων, καλεί η ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ερώτηση 38 βουλευτών που άφηνε υπόνοιες περί προστασία προσωπικών δεδομένων.

Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών δίνει η Νέα Δημοκρατία, καλώντας το κόμμα της συγκυβέρνησης να μην ασχολείται με τις ζωές των άλλων και να “αποχωρήσει μια ώρα αρχύτερα” από την εξουσία. “Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ η ανευθυνότητα, η προχειρότητα και οι μικροκομματικές λογικές συναντιούνται με τις ιδεοληψίες και τη μανιώδη δίψα για εξουσία, προκύπτουν εκτρώματα” σχολιάζουν στην “Πειραιώς” και καταγγέλλουν προσπάθεια συκοφαντίας μιας πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με δελτίο Τύπου κάνει λόγο για ομολογία

“Επιχειρούν, αρκετές μέρες τώρα, να συκοφαντήσουν μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για άνοιγμα στην κοινωνία και απευθείας πρόσβαση των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προφανώς ενοχλούνται από την πρωτόγνωρη συμμετοχή πολλών χιλιάδων πολιτών στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, στη διαμόρφωση του προγράμματος και στις δράσεις της παράταξης. Γι’ αυτό δικαιολογείται η σύγχυσή τους, αλλά όχι η άγνοια. Ας διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν. Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ σταματήστε να ασχολείστε με τις ζωές των άλλων και ανοίξτε την πόρτα της εξόδου μια ώρα αρχύτερα για να σωθεί η χώρα».

Όλη η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αμφισβητούνταν η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων του μητρώου αυτού. Συγκεκριμένα οι 38 βουλευτές αναφέρουν ότι στην ιστοσελίδα της ΝΔ«υπάρχει εφαρμογή με το όνομα «Μητρώο Στελεχών» όπου οι πολίτες μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους (Όνομα, Επίθετο, Πατρώνυμο και χρονολογία γέννησης) και εμφανίζεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός τους καθώς και το μητρώνυμο και η πλήρης ημερομηνία γέννησης». Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «η ανάρτηση δε γίνεται με πρωτόκολλο ασφαλείας SSL (https), ενώ η αναγραφή της πλήρους ημερομηνίας γέννησης αποτελεί κρίσιμο προσωπικό δεδομένο – μάλιστα ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών αναγράφει μόνο έτος γέννησης».

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ η ανευθυνότητα, η προχειρότητα και οι μικροκομματικές λογικές συναντιούνται με τις ιδεοληψίες και τη μανιώδη δίψα για εξουσία, προκύπτουν εκτρώματα.

Επιχειρούν, αρκετές μέρες τώρα, να συκοφαντήσουν μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για άνοιγμα στην κοινωνία και απευθείας πρόσβαση των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών.

Προφανώς ενοχλούνται από την πρωτόγνωρη συμμετοχή πολλών χιλιάδων πολιτών στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, στη διαμόρφωση του προγράμματος και στις δράσεις της παράταξης.

Γι’ αυτό δικαιολογείται η σύγχυσή τους, αλλά όχι η άγνοια.

Ας διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν.

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ σταματήστε να ασχολείστε με τις ζωές των άλλων και ανοίξτε την πόρτα της εξόδου μια ώρα αρχύτερα για να σωθεί η χώρα».

Για τη φιλοσοφία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και την κατάρτισή του, μιλάει στο FortuneGreece.com η επικεφαλής του, Ρεβεκκα Πιτσίκα, CEO της People For Business, που υλοποίησε το project για λογαριασμό της ΝΔ.

Ομολογία ενοχής βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν άργησε η απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για πέρασμα από τη «σιγή ασυρμάτου» στην ομολογία ενοχής”. Για το ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης “δεν συνιστά απλώς ομολογία σοβαρών παραβάσεων της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, αλλά απόδειξη ότι οι παραβάσεις αυτές έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία εν γνώσει του παράνομου χαρακτήρα τους”.

Το κόμμα της συγκυβέρνησης ισχυρίζεται πως το άρθρο 23 του ΠΔ 26/2012 που επικαλείται η ΝΔ αναφέρει ρητά πως “η παραχώρηση ή η χρησιμοποίησή τους από οποιονδήποτε άλλο ή για σκοπό μη εκλογικό απαγορεύεται”, ενώ σχολιάζει πως η “Πειραιώς” θα έπρεπε να έχει “ανακοινώσει εγγράφως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τη σύσταση και λειτουργία αρχείου”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καλούν την ΑΠΔΧΔ να διερευνήσει το θέμα, μια διαδικασία που φαίνεται πως έχει ήδη εκκινήσει από την ανεξάρτητη αρχή. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήραστο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της διερευνά το θέμα και έχει ζητήσει διευκρινιστικές πληροφορίες τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από το κόμμα «Νέα Δημοκρατία».

Ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ύστερα από τη «σιγή ασυρμάτου» που κράτησε επί τρεις ημέρες και παρά τη δημόσια κατακραυγή –καθώς πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό που αφορά στα προσωπικά δεδομένα όλων των Ελλήνων πολιτών- η ΝΔ, αποφάσισε επιτέλους να απαντήσει.  Και μας κατηγορεί, μάλιστα, για άγνοια της σχετικής νομοθεσίας και επικαλούμενη τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Η ανακοίνωσή της, όμως, και η επίκληση των σχετικών διατάξεων αποδεικνύει ότι το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό: Δεν συνιστά απλώς ομολογία σοβαρών παραβάσεων της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, αλλά απόδειξη ότι οι παραβάσεις αυτές έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία εν γνώσει του παράνομου χαρακτήρα τους. Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 23 του ΠΔ 26/2012, που μας προτρέπει «να διαβάσουμε για να ενημερωθούμε», ορίζει ρητά, στην παρ. 4, ότι τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων που της έχουν χορηγηθεί σε μαγνητικά μέσα για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας «χρησιμοποιούνται μόνον από εκείνον στον οποίο χορηγούνται αποκλειστικώς και μόνο για εκλογική χρήση. Η παραχώρηση ή η χρησιμοποίησή τους από οποιονδήποτε άλλο ή για σκοπό μη εκλογικό απαγορεύεται», προβλέποντας μάλιστα και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Όσο για τον ν. 2472/97, η ανάγνωσή του και μόνο επιτρέπει στον οποιονδήποτε να «ανθολογήσει» μια μακρά σειρά εξαιρετικά σοβαρών ζητημάτων, επί των οποίων οφείλει η ΝΔ να δώσει άμεσα εξηγήσεις:

Το άρθρο 2δ’ που ορίζει την έννοια της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, το άρθρο 5 που ορίζει τις προϋποθέσεις νόμιμης επεξεργασίας (και από το οποίο προκύπτει ότι παρανόμως επεξεργάστηκε, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών τα προσωπικά δεδομένα που περιήλθαν στην κατοχή της, για σκοπό τελείως διαφορετικό), το άρθρο 6 από το οποίο προκύπτει ότι όφειλε να έχει ανακοινώσει εγγράφως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τη σύσταση και λειτουργία αρχείου και κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, το άρθρο 7Α που προβλέπει εξαιρέσεις από την υποχρέωση γνωστοποίησης προς την Αρχή για τα πολιτικά κόμματα, μόνο για τα προσωπικά δεδομένα των μελών τους, το άρθρο 8 για τις προϋποθέσεις νόμιμης διασύνδεσης αρχείων, το άρθρο 21 που προβλέπει σοβαρές διοικητικές κυρώσεις και το άρθρο 22 που ορίζει τις ποινικές κυρώσεις.

Ύστερα από τη σπάνια αυτή δημόσια και πανηγυρική ομολογία παράνομης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών, καλούμε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να διερευνήσει το θέμα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το νόμο.

Νέα απαντηση ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε ξανά μετά την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η αντίδραση οφείλεται στο μέγεθος της ανταπόκρισης των πολιτών.

“Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας.  Για ακόμη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την αλλεργία του στις ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Όποια απολύτως απαραίτητα στοιχεία συλλέγει η Νέα Δημοκρατία, αυτό γίνεται με τη συγκατάθεση των μελών της. Και προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.  Όσο, όμως, και να ενοχλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να αυξάνει την επιρροή της στην κοινωνία”.

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Από τη λιτή απάντηση της  ΝΔ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η αλαζονεία και η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και τους θεσμούς,  της δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι κανείς δεν θα την ελέγξει ως προς τη χρήση προσωπικών δεδομένων όλων των Ελλήνων πολιτών.

Η αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε ήδη τη διενέργεια έρευνας. Ελπίζουμε, ειλικρινά, οι εξηγήσεις της ΝΔ να είναι πιο πειστικές και νομικά τεκμηριωμένες από τους αυτοεπαίνους της για τις «ανοιχτές και αξιοκρατικές της διαδικασίες».

Έρευνα ξεκινά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Τυχόν παραβίαση προσωπικών δεδομένων στο υπό σύσταση «Μητρώο Στελεχών» της Νέας Δημοκρατίας ερευνά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχή, κατατέθηκαν στα γραφεία της αναφορές πολιτών, αλλά υπήρξαν και δημοσιεύματα του Τύπου, σχετικά με την εφαρμογή που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της «Νέας Δημοκρατίας» για εγγραφή στο υπό δημιουργία «Μητρώο Στελεχών» και όπως διαφαίνεται μέσω της εν λόγω ιστοσελίδας «δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα που φαίνεται να προέρχονται από τα τηρούμενα στο υπουργείο Εσωτερικών αρχεία εκλογικών καταλόγων».

Κατόπιν αυτών, η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διερευνά το θέμα και έχει ζητήσει διευκρινιστικές πληροφορίες, τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγές: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ