Agrino: Οι ρυζογκοφρέτες, το επενδυτικό πλάνο των 10 εκατ. ευρώ και οι νέες αγορές

Agrino: Οι ρυζογκοφρέτες, το επενδυτικό πλάνο των 10 εκατ. ευρώ και οι νέες αγορές
Η διοίκηση της Agrino αποκάλυψε τα επόμενα βήματα της ελληνικής εταιρείας τροφίμων.

Έχοντας ως δυνατό όπλο στη φαρέτρα της τις ρυζογκοφρέτες, η Agrino προσβλέπει σε σημαντική αύξηση των οικονομικών της μεγεθών και των μεριδίων αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από 65 χρόνια από το Αγρίνιο τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά, αυτό το διάστημα «τρέχει» τρία επενδυτικά προγράμματα συνολικού, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Ήδη έχει υλοποιηθεί το 20% των επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, σε αύξηση της υφιστάμενης δυναμικότητας και στη δημιουργία υποδομών για την ξήρανση των πρώτων υλών.

«Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε έμφαση στον κομμάτι του αυτοματισμού. Μάλιστα, ως εταιρεία έχουμε αναπτύξει δικά μας συστήματα λογισμικού in-house. Για τα επόμενα χρόνια προσβλέπουμε σε αύξηση οικονομικών μεγεθών, αύξηση κερδοφορίας, ανάπτυξη εξαγωγών και είσοδο σε νέες χώρες, τα οποία θα προκύψουν μέσα και από την ανάπτυξη νέων προϊοντικών κατηγοριών» ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Agrino, Τάσος Πιστιόλας.

Υπενθύμισε πως η εταιρεία του διαθέτει 65 χρόνια παράδοσης στην τυποποίηση ρυζιού και 25 χρόνια στα όσπρια, ενώ σταδιακά διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με νέα καινοτόμα προϊόντα. Το 2019 αύξησε το εργατικό δυναμικό της κατά 10% απασχολώντας συνολικά 174 άτομα. Παρουσίασε οργανική ανάπτυξη 6,3% και καθαρές πωλήσεις 29,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα EBITDA υπολογίζεται ότι έχουν υπερβεί τα 2 εκατομμύρια ευρώ από 1,56 εκατ. Ευρώ που ήταν το 2018.

Επιπρόσθετα, διαθέτει τρεις παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Αγρίνιο, Καστοριά και Σίνδο (Θεσσαλονίκη) ενώ τα γραφεία της βρίσκονται στην Αθήνα. Είναι market leader στο ρύζι και τις γκοφρέτες ρυζιού και δεύτερη στην κατηγορία των οσπρίων, με εξαγωγική παρουσία σε 30 χώρες.

«Η Ελλάδα είναι σαφώς μια μικρή αγορά και η όποια ανάπτυξη, προέρχεται, κυρίως, από τις εξαγωγές. Ήδη από τις αρχές του 1990 είχαμε αρχίσει να εξάγουμε σε Ευρώπη και Αμερική. Δεν σας κρύβω ότι είναι αρκετά τα εμπόδια και οι προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά. Πρόσφατα το brand Agrino τοποθετήθηκε στην Ισλανδία και το Κονγκό, δύο αρκετά ιδιαίτερες αγορές, και στόχος μας είναι να ακολουθήσουν και άλλες» τόνισε ο κ. Πιστιόλας.

Όπως διευκρίνισε, η διοίκηση της Agrino θα προσπαθήσει να διεισδύσει στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει σημαντική δυναμική, θα εστιάσει στην γερμανική αγορά και θα επιχειρήσει να αποκτήσει μερίδιο στην Αυστραλία, όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, καθώς και στις χώρες της μέσης Ανατολής.

Προς το παρόν, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το  20% σε επίπεδο όγκου παραγωγής και το 13% σε επίπεδο τζίρου, σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της περσυνής χρονιάς αύξηση 8%. Μέσα στην επόμενη διετία εκτιμάται ότι το ποσοστό, σε επίπεδο όγκου παραγωγής, θα έχει διαμορφωθεί σε 30%.

Healthy snacking και convenient διατροφή

Το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη η convenient διατροφή και το healthy snacking, ένα trend που τώρα κάνει δειλά την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Η Agrino, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών που είναι πιο «ψαγμένοι» και αναζητούν υγιεινό και συνάμα γευστικό φαγητό, δίνει έμφαση στα vegan προϊόντα, στην κατηγορία Ready to eat, στα brown family προϊόντα και στις  ρυζογκοφρέτες.

Σύμφωνα με τον κ. Πιστιόλα, η Agrino ήταν η πρώτη εταιρεία που δημιούργησε κατηγορία καστανών ρυζιών ενώ πριν από λίγα χρόνια τοποθέτησε τα bistro, τα ημιέτοιμα γεύματα στην αγορά. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι οι … ρυζογκοφρέτες. «Πριν από λίγο καιρό πειραματιστήκαμε βγάζοντας τις ρυζογκοφρέτες, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε πέντε γεύσεις. Το προϊόν δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο και είναι πρώτο σε ζήτηση» πρόσθεσε.

Το περιβάλλον και η μηδενική χρήση πετρελαίου

Αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Agrino και στις πρακτικές που ακολουθεί κατά την παραγωγική διαδικασία, ο κ. Πιστιόλας υπογράμμισε ότι ήδη από το 1975 η εταιρεία του εκμεταλλευόταν τη βιομάζα για την παραγωγή ατμού.

Η χρήση πετρελαίου και μαζούτ στα εργοστάσια της Agrino είναι μηδενική ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με χαλυβουργίες του εξωτερικού για την αξιοποίηση της τέφρας του ρυζιού, έτσι ώστε τίποτα να μην πάει χαμένο από την παραγωγική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι η Agrino, υπέρμαχος της συνεργατικής οικονομίας, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ, η οποία ξεκίνησε με πέντε μόλις εταιρείες και πλέον ο αριθμός τους ανέρχεται σε 60. «Η παγκοσμιοποίηση άνοιξε τα σύνορα και έχει έρθει η ώρα και η ελληνική επιχειρηματικότητα να ανοίξει τα φτερά της» δήλωσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον τραπεζικό δανεισμό της εταιρείας του, απάντησε πως οι δείκτες δανειοδότησης βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πως τα επενδυτικά προγράμματα υλοποιούνται τόσο με ίδια κεφάλαια, όσο και με κεφάλαια από τις τράπεζες.

«Στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας χρηματοδοτήθηκαν εταιρείες που δεν είχαν καμία προοπτική και έμειναν πίσω οι υγιείς εταιρείες. Αυτή η στάση των τραπεζών, ευτυχώς, φαίνεται να αλλάζει» κατέληξε ο κ. Πιστιόλας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτής, εφόσον, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον της Agrino παρότι θα ήθελαν να μείνει σε ελληνικά χέρια.