Airbnb: Προσφέρει την «αυθεντική εμπειρία προσφύγων» στους ελληνικούς καταυλισμούς

Airbnb: Προσφέρει την «αυθεντική εμπειρία προσφύγων» στους ελληνικούς καταυλισμούς
IDOMENI, GREECE - MARCH 21: Refugees are seen in the makeshift camp at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni on March 21, 2016. Refugees' "journey of hope" towards Western European countries where they dream of having a better life ends in the Balkans following the latest deal between Turkey and EU. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Ομάδα προσφύγων προσφέρει τη σκηνή τους προς ενοικίαση με στόχο να προβληθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Μια ομάδα Σύρων προσφύγων αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να προσφέρει τη σκηνή που διαμένει, στον καταυλισμό της Ριτσώνας, προς ενοικίαση στο Airbnb με στόχο να ακουστεί η φωνή της για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση αυτή αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο, ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Telegraph στην ειρωνική αυτή “διαφήμιση” οι πρόσφυγες υποσχέθηκαν «μια πραγματική εμπειρία ζωής που μπορεί να βιώσει ο καθένας, η οποία περιλαμβάνει σκηνές, φαγητό μαγειρεμένο σε ξύλα και όλα αυτά στους 41 βαθμούς κελσίου. Τα προνόμια της διαμονής ακόμη περιλαμβάνουν “φιλικούς” σκορπιούς, αφυδάτωση και κακές συνθήκες υγιεινής».

Το κύμα των μεταναστών που φτάνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, έχει οδηγήσει τη γηραιά ήπειρο σε μια εσωτερική κρίση, με ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ να εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην υποδοχή ή τη χρηματοδότηση των προσφύγων.

Από την πλευρά της, η Airbnb όπως και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες έχουν συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς δεν είναι λίγοι οι οικοδεσπότες που κατά καιρούς προσφέρουν τα καταλύματά τους στους μετανάστες, ενώ σύμφωνα με την Telegraph, η υπηρεσία ενοικίασης ακινήτων έχει προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την ανακούφισή τους.