Airbus A320: Οι απαντήσεις στο μαύρο κουτί

Airbus A320: Οι απαντήσεις στο μαύρο κουτί

Μια ημέρα μετά το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους στις Νότιες Άλπεις, οι γαλλικές αρχές κατάφεραν να εξάγουν ηχητικά δεδομένα.

Μια μέρα μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη οι επιτόπιες έρευνες, αλλά και η δικαστικές σε Γερμανία και Ισπανία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους Airbus A320, της Germanwings που στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

Οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις στα ορεινά της Νότιας Γαλλίας κατάφεραν να ανασύρουν ένα από τα δύο μαύρα κουτιά, μερικώς κατεστραμμένο, από το οποίο και μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πτήση που έφυγε από την πορεία της, έχασε ύψος απότομα και τελικά συνετρίβη το πρωί της Τρίτης.

Eρευνητές από τη γαλλική υπηρεσία έρευνας και ανάλυσης αεροπορικών δυστηχημάτων (BEA) που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα για το δυστύχημα σε συνέντευξη Τύπου δίνουν περισσότερα στοιχεία για τη συσκευή ηχογράφησης του πιλοτηρίου που ανασύρθηκε λίγες ώρες μετά τη συντριβή  και η οποία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο επικεφαλής της BEA δήλωσε “Η δουλειά στο σημείο άρχισε άμεσα, οι ερευνητές του BEA μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο για να ερευνήσουν στο πεδίο της συντριβής. Χρησιμοποιούν σχοινί προκειμένου να μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο. Έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν όλα τα κομμάτια του αεροσκάφους και να ανασυρθούν και να εξεταστούν στοιχεία του αεροσκάφους” ανέφερε.

Στη συνέχεια παρουσίασε ένα γράφημα με τη διαδρομή του αεροσκάφους της German Wings: “Το αεροπλάνο ακολούθησε τη διαδρομή που έπρεπε, έφτασαν το υψόμετρο και το τελευταίο μήνυμα που εστάλη στο πύργο ελέγχου ήταν ρουτίνας ώστε να πάρουν άδεια να συνεχίσουν στον ίδιο αεροδιάδρομο. Ένα λεπτό μετά το αεροπλάνο έχανε ύψος και αυτό συνέχισε ώς το σημείο της συντριβής, με το τελευταίο στίγμα πολύ κοντά στο σημείο της πτώσης”.

Βρέθηκαν ηχητικά δεδομένα από το μαύρο κουτί

“Καταφέραμε να βγάλουμε ηχητικά δεδομένα που είναι χρήσιμα” σημείωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής υπηρεσίας έρευνας και συνέχισε: “Το μαύρο κουτί βρέθηκε χτες στις 5 το απόγευμα και εστάλη άμεσα στην BEA. Το κομμάτι που φαίνεται είναι η βάση που περιλαμβάνει τα δεδομένα και όχι ολόκληρο το μαύρο κουτί. Έχει ένα σύστημα που στέλνει τα δεδομένα σε περίπτωση που πέσει στο νερό, αλλά σε επίγεια πτώση δεν συμβαίνει”.

Κανένα παραπάνω στοιχείο δεν δόθηκε από τον Γάλλο αξιωματικό: “Πρέπει να γίνει δουλειά ώστε να μεταφραστούν σωστά οι ήχοι. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι περιλαμβάνουν τα ηχητικά δεδομένα. Θα πάρει χρόνο να ξεδιαλύνουμε το συναγερμό, τις φωνές, τους ήχους του αεροπλάνου. Η δουλειά αυτή θα πάρει ίσως βδομάδες, ακόμη και μήνες. Μόλις πάρουμε πληροφορίες από το πιλοτήριο θα προσπαθήσουμε να τις μεταδώσουμε το συντομότερο δυνατό” σημείωσε.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη το δεύτερο μαύρο κουτί

Η BEA επιβεβαιώνει πως δεν έχει βρεθεί το δεύτερο κουτί όπως μεταδόθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης και το μόνο που  υπάρχει είναι το μερικώς κατεστραμμένο  κουτί, το οποίο και έδωσε τα ηχητικά δεδομένα.

“Είμαι αισιόδοξος που έχουμε ένα χρησιμοποιήσουμε ηχητικά δεδομένο. Η έκταση της συντριβής δεν είναι πολύ μεγάλη και θα μπορέσουμε να βρούμε περισσότερα στοιχεία για τα αίτια της συντριβής. Δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία που μπορεί να είναι παραπλανητικά, αναφέρει για εικασίες που μιλούν για αποσυμπίεση της καμπίνας” ανέφερε ο Γάλλος ερευνητής.

“Θέλουμε χρόνο για να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες” σημειώνοντας πως “δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και να αποκλείσει το οποιοδήποτε αίτιο”.

Στο σημείο Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος κατέφτασαν στις Νότιες Άλπεις με ελικόπτεροκαι αφού πέρασαν πάνω από το σημείο της συντριβής, κατέβηκαν στο κέντρο των επιχειρήσεων, όπου τους συνάντησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Οι τρεις αρχηγοί κρατών μίλησαν με τα συνεργεία ερευνών και απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του αεροπλάνου.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει εμπλοκή τρίτου

Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωνε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να υποπτεύεται ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings. “Δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία ότι κάποιος τρίτος εμπλέκεται στη συντριβή”, δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στους δημοσιογράφους, αν και πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα εξετάσουν κάθε πιθανότητα.

Παράλληλα ερευνητές από τη γαλλική υπηρεσία έρευνας και ανάλυσης αεροπορικών δυστηχημάτων (BEA) και από την αντίστοιχη γερμανική υπηρεσία (BFU) βρίσκονται στο σημείο της συντριβής μαζί με εμπειρογνώμονες της Germanwings, της μητρικής της Lufthansa καθώς και της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροπλάνου, της Airbus.

Θρήνος στη γερμανική πόλη για το θάνατο των 16 μαθητών

Η γαλλική τηλεόραση παρουσίασε ρεπορτάζ από το Ντίσελντορφ όπου πολίτες και συμμαθητές του σχολείου που ταξίδευε με το αεροπλάνο της German Wings συγκεντρώθηκαν έξω από το γερμανικό σχολείο και άναψαν κεριά στη μνήμη των 16 μαθητών που έχασαν τη ζωή τους.

Play Button

Παράλληλα η εταιρεία Germanwings επεσήμανε ότι τουλάχιστον 72 Γερμανοί είναι μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας, ανάμεσά τους και 16 μαθητές ενός λυκείου, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί χθες Τρίτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings Τόμας Βίνκελμαν μίλησε για 35 Ισπανούς πολίτες, αλλά διευκρίνισε ότι η εθνικότητα κάποιων επιβατών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η Germanwings και η μητρική της εταιρεία Lufthansa έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις οικογένειες 123 από τα θύματα, πρόσθεσε ο Βίνκελμαν, ενώ προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες 27 ακόμη νεκρών με τη βοήθεια του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο ίδιο σημείο, 52 χρόνια πριν

Ένα ακόμη τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, σχεδόν στην ίδια περιοχή όπου κατάπεσε το μεσημέρι της Τρίτης το Airbus A320 της Germanwings είχε συμβεί πριν από 52 χρόνια την 1η Σεπτεμβρίου του 1953. Σύμφωνα με τα αρχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο προ μισού αιώνα αεροπορικό δυστύχημα είχαν σκοτωθεί 42 άτομα όταν ένα αεροσκάφος της Air France είχε καταπέσει 16 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαρσελονέτ, πολύ κοντά στον τόπο της τωρινής καταστροφής.

Διαβάστε ακόμα: Όλα τα θανατηφόρα δυστυχήματα των Airbus A320

Το αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στη τότε Σαϊγκόν και αργότερα πόλη του Χο Τσι Μινχ είχε προσκρούσει στο βουνό λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο πιλότος της πτήσης είχε έλθει σε επαφή με τον περιφερειακό πύργο έλεγχο του Aix-en-Provence στις 23:25 της πρώτης ημέρας του Σεπτέμβρη του 1953 μόλις 5 λεπτά πριν από την πτώση του αεροσκάφους.

Δεν είχε αναφέρει κανένα ζήτημα στην πτήση ή κάποιο μηχανικό πρόβλημα και είχε απλώς ζητήσει άδεια για να κατέβει από τα 13.500 πόδια στα 11.500 πόδια. Το αεροπλάνο συνετρίβη στις 23:30 σε ένα σημείο περίπου 2.800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μόλις 200 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού Cemet, σε μια βραχώδη σχισμή, πολύ δύσκολη στην πρόσβαση.

Πηγή: news247.gr