Aυτό είναι το επόμενο νομοσχέδιο που θα κάνει «άνω κάτω» τη Βουλή

Aυτό είναι το επόμενο νομοσχέδιο που θα κάνει «άνω κάτω» τη Βουλή

Η αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι η επόμενη δοκιμασία για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Μετά την χθεσινή ψηφοφορία για την αλλαγή φύλλου στα 15 έτη, το οποίο δοκίμασε τη κυβερνητική συνοχή και προκάλεσε προβλήματα και στην αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα δίνει το πράσινο φως για την καλλιέργεια και την παράγωγη της φαρμακευτικής κάνναβης.

Για την χρήση της ινδικής κάνναβης σε θεραπευτικούς σκοπούς απάντησε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ.Ξανθός υποστήριξε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και μέχρι τις πρόσφατες παρεμβάσεις που προωθήθηκαν με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, η κάνναβη ταξινομούταν στον Πίνακα Α των ναρκωτικών ουσιών (με βάση την ειδική ταξινόμηση του ΟΗΕ), γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ιατρική χρήση της, παρά τα επίμονα αιτήματα των ασθενών και μέρους της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με όσο ανέφερε ο υπουργός κρίσιμο και καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της διαδικασίας ήταν η διασφάλιση της ασφαλούς και σταθερής πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα ενισχύσει το «προοδευτικό της πρόσημο», καθώς βάζει μπροστά την αριστερή ατζέντα.

Παράλληλα θα ενισχύσει το προφίλ του πρωθυπουργού, δείχνοντας πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κερδίζει τις κοινοβουλευτικές μάχες.

Ωστόσο γνωρίζει επίσης πως θα προκαλέσει και μεγάλες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος των ΑΝΕΛ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει με βουλευτές του όπως ο Κωνσταντίνος Κατσίκης να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν νομοσχέδιο για τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.