Άκαρπο και το Euroworking Group – Στο Eurogroup της Δευτέρας το θέμα των πλειστηριασμών

Άκαρπο και το Euroworking Group – Στο Eurogroup της Δευτέρας το θέμα των πλειστηριασμών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - EUROGROUP - ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

«Φρένο» βάζει το ζήτημα των πλειστηριασμών στις προσδοκίες για άμεση θετική κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Άκαρμπη ήταν και η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group το βράδυ της Κυριακής και οι επαφές θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Επί της ουσίας, το EWG αποτίμησε την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι διαφορές σε ό,τι αφορά στα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης, αυτά των πλειστηριασμών και της ρύθμισης των 100 δόσεων, παραμένουν σημαντικές. Όπως μετέδωσε η Σοφία Δήμτσα στο MEGA, μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε παρατηρηθεί σύγκλιση μεταξύ των δυο πλευρών στα εισοδηματικά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για χάος και πραγματική διάσταση απόψεων στο θέμα των πλειστηριασμών και μόνο μερική προσέγγιση στις 100 δόσεις.

Το κύριο πρόβλημα στα “κόκκινα” δάνεια εγείρεται από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που επιθυμούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θεωρώντας ότι μόλις γίνουν οι πρώτοι θα αναγκαστούν οι κακοπληρωτές να αλλάξουν στάση και πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ρυθμίσεων.

Οι επαφές πάντως είναι συνεχείς και μέχρι το μεσημέρι αύριο θα επιχειρηθεί κάποια προσέγγιση υπό το φόβο αρνητικών δηλώσεων για την Ελλάδα.

Για το ζήτημα τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με Φ. Ολάντ, Α. Μέρκελ και Ζ.Κ. Γιούνκερ. Βασικό αντικείμενο και των τριών επαφών ήταν το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Όπως είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο, είναι πρόβλημα οι μαζικοί πλειστηριασμοί για την κοινωνική συνοχή. Η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να κατανοεί τη δυσκολία και είπε κατά πληροφορίες ότι θα μιλήσει με τον Β. Σόιμπλε.

Μιλώντας ειδικότερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Έλληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του. Κατά πληροφορίες και ο κ. Γιούνκερ έδειξε κατανόηση.