Η εκτόξευση στις τιμές ακινήτων και οι εκτιμήσεις των επενδυτών για το μέλλον του real estate

Η εκτόξευση στις τιμές ακινήτων και οι εκτιμήσεις των επενδυτών για το μέλλον του real estate
Photo: pixabay.com
Η τάση αύξησης των τιμών - Τα στοιχεία της ΤτΕ και οι παράγοντες που την συντηρούν την ανάπτυξη της αγοράς.

Οι σταθερά θετικές προσδοκίες και το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά από το εξωτερικό, συντηρούν υψηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως στις περιοχές υψηλής εμπορικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αγορά ακινήτων ενισχύθηκε σημαντικά το 2022, κυρίως χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και τον τουρισμό, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία στο κόστος δανεισμού, ενέργειας και κατασκευής γενικότερα.

Όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ τρίμηνο του 2023, η τάση αυτή συνεχίζεται, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας να διαμορφώνεται στο 14,5%. Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 12,8% και των παλαιών στο 15,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβράδυνση στην οικοδομική δραστηριότητα που καταγράφηκε από πέρυσι, μετά από πέντε διαδοχικά έτη ισχυρών θετικών ρυθμών, για την πλειοψηφία των χρήσεων εκτιμάται ότι συντελεί στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών, καθώς η ζήτηση ακινήτων υψηλών προδιαγραφών δεν καλύπτεται επαρκώς από την υπάρχουσα προσφορά στην αγορά.

Επιπλέον η τάση δείχνει μείωση του ρυθμού στις κατασκευές οικοδομών, λόγω της αύξησης στο κατασκευαστικό κόστος και του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων που επιβαρύνουν τα στεγαστικά δάνεια. Εξάλλου, στην ετήσια έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επισημάνει και τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης στη στεγαστική πίστη.

Με βάση τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου ο μέσος ρυθμός μεταβολής για τα διαμερίσματα διαμορφώνεται σε 16,5% και 16,1% αντίστοιχα. Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,7% και 12,5% αντίστοιχα. Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 κατά 14,7%, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 12,1%, με βάση αναθεωρημένα στοιχεία.

Τι προτιμούν οι επενδυτές

Οι τιμές των ακινήτων και ειδικά αυτών υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να συνεχίσουν να προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον, όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία της έκθεση. Εξάλλου, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν ηπιότεροι τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά συγκριτικά με άλλες χώρες και οι αποδόσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η ΤτΕ, οι νέες πράξεις αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν από τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κατευθύνθηκαν στην πλειοψηφία τους προς γραφεία υψηλών και βιοκλιματικών προδιαγραφών. Πρόκειται για το 29,6% του συνολικού ύψους των επενδύσεων. Επίσης, μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε και για την ανάπτυξη νέων ή ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων γραφείων.

Τα ξενοδοχεία και οι επαγγελματικές αποθήκες απορρόφησαν το 21,8% και το 4,5% των κεφαλαίων αντίστοιχα, ενώ σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν και σε καταστήματα σε θέσεις υψηλής εμπορικότητας, σε επενδυτική κατοικία, αλλά και σε γη που προορίζεται για άμεση ανάπτυξη. Όσο για τη γεωγραφική διασπορά, των επενδύσεων, εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε στο νομό Αττικής, ενώ σημαντική διασπορά επενδύσεων που αφορούν κυρίως γη προς ανάπτυξη καταγράφηκε στο σύνολο της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: