Άκυρο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία

Άκυρο το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία
epa05554074 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for the Summit 'Migration along the Balkan route' in Vienna, Austria, 24 September 2016. Austrian Chancellor Christian Kern invited Heads of Government of Albania, Bulgaria, Germany, Greece, Croatia, FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), Serbia, Slovenia, Hungary, the President of the European Council, the European Commissioner for Migration and Interior Minister of Romania to discus a common strategy for the migrants situation along the Balkan route. EPA/CHRISTIAN BRUNA EPA/CHRISTIAN BRUNA

«Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία» στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτηρίζοντας “εντυπωσιακό” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία» σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης υπογραμμίζοντας οτι θέλει «να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων».

«Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη» στην ΕΕ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Με συντριπτική πλειοψηφία οι Όυγγροι πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν σήμερα απέρριψαν τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η ΕΕ, ωστόσο το δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο λόγω της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κάτω του ορίου του 50%.

«Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα και εμείς απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το (μεταναστευτικό) ζήτημα υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας» πρόσθεσε ο Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν, δηλαδή 3,23 εκ των 8,24 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της έντασης της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

«Αυτό το όπλο θα είναι αρκετά ισχυρό απέναντι στις Βρυξέλλες» δήλωσε.