Πώς το… γαλλικό κρασί ακύρωσε το δείπνο Ολάντ – Ρουχανί

Πώς το… γαλλικό κρασί ακύρωσε το δείπνο Ολάντ – Ρουχανί
epa05131697 Iranian President Hassan Rouhani (L) is welcomed by French President Francois Hollande upon his arrival at the Elysee Palace for a meeting in Paris, France, 28 January 2016. Rouhani is making the first state visit to Europe by an Iranian president in sixteen years following the lifting of sanctions against his country. EPA/ETIENNE LAURENT

Το γεύμα ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ακυρώθηκε το επίσημο γεύμα μεταξύ του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί, και του Γάλλου ομόλογού του, Φρανσουά Ολάντ, που ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, αιτία στάθηκε η άρνηση της Γαλλίας να εισακούσει το αίτημα του προέδρου του Ιράν να μην σερβιριστεί κρασί κατά την διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος.

Ο Ραχόνι βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ιταλία, όπου οι υπεύθυνοι είχαν καλύψει τα γυμνά αγάλματα στο Μουσείο Καπιτωλίου, ενώ δεν προσφέρθηκαν αλκοολούχα ποτά στα επίσημα δείπνα. Μια κίνηση που σχολιάστηκε από πολλούς, ενώ πολλοί κατηγόρησαν το Ιράν για ψευδοπουριτανισμό, λόγω του μεγάλου αριθμού παραβατών που εκτελούνται στη μουσουλμανική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Γαλλίας τόνισαν ότι το συγκεκριμένο αίτημα παραβίαζε τις γαλλικές αξίες και πρότειναν η συνάντηση των δύο ηγετών να λάβει χώρα το πρωί, ώστε το γεύμα να μην περιέχει αλκοόλ. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε, καθώς ένα επίσημο πρωινό γεύμα θεωρήθηκε «φθηνό» από την άλλη πλευρά.

Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου έρχεται μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Ο Ροχανί έχει ήδη επισκεφτεί την Ιταλία, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, τον Πάπα Φραγκίσκο και Ιταλούς επιχειρηματίες. Κατά την επίσκεψή του έκλεισε οικονομικές συμφωνίες ύψους 17 δισ. ευρώ, ενώπαρόμοιες συμφωνίες αναμενόταν να κλείσει και στη Γαλλία.