Ακόμη ένα γερμανικό «όχι» σε κάθε συζήτηση για ευρωομόλογα

Ακόμη ένα γερμανικό «όχι» σε κάθε συζήτηση για ευρωομόλογα
Photo: pixabay.com
Η καγκελαρία απέκλεισε το ενδεχόμενο που πηγάζει από το αίτημα πολλών ευρωπαϊκών κρατών για την έκδοση «ομολόγων κορωνοϊού».

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το κατάλληλο -και αλληλέγγυο- εργαλείο, στην βάση και των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπέρβαση αυτής της κρίσης, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

«Είναι ένα εργαλείο κατάλληλο ακριβώς για αυτή την κρίση», πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ και παρέπεμψε στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα υιοθετήσει η Ε.Ε.

«Τα κράτη – μέλη θα δώσουν μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση» σε αυτή την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την στήριξη εταιριών. Ο κ. Κόλμπεργκ επιφυλάχθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις των υπουργών Οικονομικών προς το Συμβούλιο.

Κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου εμφανίστηκε σήμερα και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, το κόμμα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, το οποίο συμμετέχει και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μάρκους Μπλούμε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι κακές πολιτικές ιδέες, όπως αυτή των ευρωομολόγων, δεν θα γίνουν καλές ιδέες επειδή υπάρχει κρίση». Επιπλέον, προτάσσοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Γερμανία, ο κ. Μπλούμε τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που αντιμετώπισε μετά το τέλος τους Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επισήμανε ότι «αυτό που είναι τώρα περιττό είναι η έκκληση για μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους και όλες οι πλευρές πρέπει να επικεντρωθούν στην εθνική κρατική προσπάθεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν υποστηρίζει την οργάνωση μιας ενδεχόμενης οικονομικής βοήθειας για τις χώρες που πλήττονται σκληρά από την κρίση του κορωνοϊού μέσω του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ / ESM), αλλά τάσσεται κατά των ευρωομολόγων κάθε μορφής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

«Οι πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος (για να βοηθηθούν οι χώρες που πλήττονται σκληρά από τον κορωνοϊό). Οι οικονομικοπολιτικές προϋποθέσεις δεν θα ήταν στην περίπτωση αυτή τόσο αυστηρές όπως στην περίπτωση των κλασικών δανείων βοήθειας», είπε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

Ο  Βάιντμαν κατέστησε σαφές επίσης ότι εξακολουθεί να απορρίπτει τα κοινά ομόλογα των χωρών του ευρώ, όπως είναι τα λεγόμενα ομόλογα κορωνοϊού. «Παραμένω σκεπτικός για τα ευρωομόλογα», τόνισε.

Κατά την άποψη του προέδρου της Bundesbank, «χώρες όπως η Ιταλία πρέπει να υποστηριχθούν, διότι η αλληλεγγύη είναι σημαντική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Βάιντμαν πρόσθεσε τέλος πως «οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε πρόσφατα μια τεράστια νομισματική βοήθεια. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ευθύνη της η πολιτική».

«Η χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου»

Για την «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη και για ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων προειδοποιεί το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης σε διψήφια ποσοστά.

Κάθε μήνας με «λουκέτο» κοστίζει στις μεγαλύτερες χώρες περίπου 6% του ΑΕΠ τους, εξηγεί ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φούεστ και αναδεικνύει ως σημαντικότερη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της αγοράς με παράλληλη προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού. «Αν οι επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από έναν μήνα, οι απώλειές τους θα φθάσουν σύντομα σε διαστάσεις που είναι γνωστές μόνο από φυσικές και οικονομικές καταστροφές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποιεί ο οικονομολόγος.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, το Ifo υπολογίζει ότι εάν η αγορά παραμείνει κλειστή επί τρεις μήνες, οι απώλειες για το ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσουν το 20%. Για την Ιταλία, το Ινστιτούτο του Μονάχου προβλέπει ότι εφόσον τελικά η οικονομία μείνει εν μέρει κλειστή επί δύο μήνες το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,0-13,1%, ενώ εάν το «λουκέτο» διαρκέσει τρεις μήνες, η αντίστοιχη μείωση θα φτάσει το 11,2-19,1%. Στην Ισπανία, η οποία πλήττεται επίσης σοβαρά από τον κορονοϊό, δύο μήνες μερική αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι συνεπάγεται 8,1-13,8% μείωση του ΑΕΠ, ενώ τρεις μήνες σημαίνουν απώλειες 11,3-20,0%. Στην Γαλλία, οι δύο μήνες με την οικονομία εκτός λειτουργίας θα κοστίσουν μείωση της ανάπτυξης κατά 7,3-12,3%, ενώ οι τρεις μήνες 10,2-18,0%.